Ammar-kollega fri etter TV-intervju

* Al-Jazeera gikk søndag ettermiddag 3. april ut med krav om at den norske statsborgeren Ammar Al-Hamdan og tre Al-Jazeera-kolleger umiddelbart løslates fra Gaddafis fengsel. Noen timer senere ble Lotfi Al-Massoudi løslatt og nådde frihet i Tunisia.

* Det var også Al-Massoudi som, da alle fire fikk noen timers frihet 31. mars, lot seg intervjue på tunisisk tv og radio fra Libya. Norske Ammar Al-Hamdan (33) skal nå være tilbake i Tripoli-fengselet.


Ny Tid
[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,5,7,8,9,10,11,12,13,14,17″ ihc_mb_template=”1″ ]

Fengslet. Søndag 3. april, klokka 13.25, gikk de engelskspråklige nettsidene til Al Jazeera English ut med nytt krav til libyske myndigheter:

Under tittelen «Free the four» skriver Al-Jazeera 3. april:

«Al-Jazeera krever umiddelbar løslatelse av to korrespondenter og to kameramenn som igjen holdes av Gaddafis styrker.»

Også Organisasjonen for å beskytte journalister (Committee to Protect Journalists) krever nå en løslatelse fra libyske myndigheters side.

Noen timer senere, natt til mandag 4. april, ble så en av de fire, programlederen Lotfi Al-Massoudi (Tunisia), løslatt og kunne nå frihet i Tunisia. Løslatelsen ble sendt live på Al-Jazeera, samt dekket av blant annet CPJ.

Al-Massoudi var også den som sto fram og lot seg intervjue på tv og radio, da de fire den 31. mars, for første gang etter at de ble fengslet 7. mars, fikk gå ut i Tripolis gater.

Fredag 1. april ved 19.30-tiden gikk blant andre VG og NRK ut med informasjon om den nye situasjonen for den norske statsborgeren Ammar Al-Hamdan (33) og hans tre kolleger, som var fri noen timer i Tripoli torsdag 31. mars:

Al-Hamdan og de tre andre ble fengselet av Gaddafis styrker igjen i Tripoli «bare timer etter deres løslatelse,» skriver Al-Jazeera English.

Og denne fengslingen skjer etter at «en av journalistene, Lotfi Al Masoudi, fortalte den tunisiske radiostasjonen Jawhara FM i et telefonintervju at de hadde blitt løslatt og at de hadde blitt behandlet bra i fangenskap», opplyser Al-Jazeera English.

Nettsidene skriver at Libyas myndigheter ikke har gitt opplysning om hvorfor eller hvor journalistene blir holdt fanget.

Utviklingen skjer etter at de fire reporterne torsdag 31. mars, ved 12.30-tiden, ble sluppet løs fra fengselet i Libyas hovedstad.

I likhet med internasjonal presse fortalte ukemagasinet Ny Tids nettsider da om løslatelsen fra fengslet, der journalistene har vært mesteparten av tiden siden de ble tatt av Gaddafis styrker ved Zintan, i nordvest-Libya, 7. mars. Al-Hamdan er kamermann fra Al-Jazeeras Oslo-kontor og har bidratt til Ny Tid siden 2009.

Al-Hamdan ringte torsdag ettermiddag 31. mars selv fra Tripoli til Al-Jazeeras hovedkontor i Qatar. Han hadde denne dagen flere telefonsamtaler og ga da det første sikre livstegnet på over tre uker.

Tunisias ambassadør i Tripoli, Slaheddine Jemmali, fortalte til det tuniske nyhetsbyrået TAP at de fire Al-Jazeera-journalistene skulle videre ut av Libya og til Tunisa samme kveld.

I tillegg til norske Al-Hamdan, som er født i Bagdad og har palestinsk familiebakgrunn, gjelder dette disse tre Al-Jazeera-journalistene:

Lotfi Al-Messaoudi (statsborger fra Tunisia), Ahmad Vall Ould Addin (Mauritania) og Kamel Atalua (Storbritannia).

En rekke medier i Midtøsten meldte torsdag 31. mars at de fire var ute av fengselet i Tripoli. Det samme gjorde franske aviser som Le Figaro, med AFP som kilde.

Den tunisiske statsborgeren og Al-Jazeera-journalisten Lotfi Al-Messaoudi, som sitter sammen med Al-Hamdan, ble på dagen 31. mars intervjuet av den tunisiske radio-stasjonen Jawhara FM.

I et tv-intervju samme gjort via telefon fra Tripoli, fortalte Al-Messaoudi om hvordan det var å komme ut av fengselet. Han fortalte positivt om oppholdet som fengslet av Gaddafi i Tripoli.

Al-Jazeera opplyser 3. april at tre av journalistene 31. mars, under sin «korte tid i frihet», «møtte sine respektive ambassadører i Tripoli for å diskutere siutasjonen og deres avreise til Tunisia den påfølgende dag».

Ny Tid er kjent med at både Tyrkia, Mauritania og Qatar har vært involvert i forhandlingene med Gaddafis myndigheter for å få de fangede journalistene ut av landet. Det er også rapportert at Palestinas statsminister Mahmoud Abbas har vært inne i forhandlingene.

Al-Jazeera gikk ut med informasjon om fengslingen på kvelden 19. mars, omtrent da den internasjonale krigføringen brøt løs, etter vedtaket i FNs sikkerhetsråd 17. mars.

På morgenen 20. mars kunne Ny Tid fortelle om det storpolitiske spillet som pågikk for å få Al-Jazeera-journalistene ut.

Al-Jazeeras engelske nettsider fortalte 21. mars om familienes protest, i Mauritania og Tunisia, mot at de fire holdes fanget av Gaddafi.

Den 23. mars opplyste Al-Jazeera at Gaddafi ville løslatte Al-Hamdan og de andre i løpet av 24 timer. Det skjedde ikke.

Al-Hamdan har bidratt til ukemagasinet Ny Tid siden 2009, blant annet som skribent for spalten «Al-Jazeera om Norge». Han har blant annet vært med på å intervjue Siv Jensen for Ny Tid og har skrevet om Norges takk for arbeidet etter at Pål Refsdal ble løslatt fra Taliban i Afghanistan.

[/ihc-hide-content]
Kommentarer
DEL