Torgersen på nytt


I over 50 år har drapsdommen mot Fredrik Fasting Torgersen (74) preget Norge. Nå skal saken vurderes på nytt.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2009-08-21

– Vi vil komme med en uttalelse i løpet av desember 2009.

Det sier statsadvokat Anne Katteland ved Oslo statsadvokatembeter til Ny Tid. På sitt bord har hun nå saken til Fredrik Fasting Torgersen, som satt 16 år i fengsel etter at han i 1958 ble dømt til livstid for drapet på Rigmor Johnsen.

Nå vurderes altså saken tatt opp på ny hos Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, som i desember 2006 avviste å ta opp igjen saken. I løpet dette året vil Kommisjonen motta en uttalelse fra statsadvokat Katteland om Torgersensaken.

Forrige gang statsadvokatene ga sin uttalelse til kommisjonen, brukte den ett år på å ta en avgjørelse, får Ny Tid opplyst. Dermed kan en ny avgjørelse fra Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker ventes i løpet av 2010.

I juni 2008 undertegnet over 260 professorer og forskere et brev til justisminister Knut Storberget (Ap). Brevet er sterkt kritisk til gjenopptakelseskommisjonens vurdering av sakkyndiges konklusjoner i Torgersensaken.

Abonnement kr 195/kvartal

– Vi har begjært Torgersensaken gjenopptatt på grunn av alle de grove feil som Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker begikk i 2006, uttaler Torgersens advokat Erling Blom til Ny Tid.

Bjørnsonfestivalen

I over 50 år har Torgersensaken skapt debatt hos publikum, i avisene og i rettsapparatet. Nå skal saken også diskuteres på årets Bjørnsonfestival, som pågår i Molde fra 26. til 30. august. Åpningsseminaret onsdag 26. august omhandler justismord – med utgangspunkt i Torgersensaken. På Bjørnsonfestivalen møtes privatetterforsker Tore Sandberg, medisinprofessor Per Brandtzæg og jusprofessor Ståle Eskeland. Programleder er advokat Frode Sulland. Sammen skal de lete etter fellesnevnere som kan avsløre justismord.

– Siden jeg fikk øynene opp for Torgersensaken, har den engasjert meg stort. Det var akkurat som forfatteren Ebba Haslund sa – hun trodde også at Torgersen var skyldig inntil hun satte seg inn i saken. Jeg fikk helt bakoversveis av denne urettferdigheten, forteller leder for Bjørnsonfestivalen, Hege Newth Nouri.

Bjørnstjerne Bjørnson var selv svært aktiv for å få frifunnet Alfred Dreyfus, den franske soldaten som ble anklaget og dømt for spionasje for Tyskland på slutten av 1800-tallet. Ebba Haslund, som gikk bort 10. juli i år, var også engasjert i …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?