Råder Jagland til å trekke seg

Jussprofessor Eivind Smith mener det ryddigste er at Thorbjørn Jagland nå trekker seg som leder av Nobelkomiteen. Årsaken er dobbeltrollen som leder av Nobelkomiteen og Europarådet. Men Jagland vil fortsette å dele ut Fredsprisen.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Fredag 9. oktober skal Thorbjørn Jagland komme ut gjennom de doble dørene inne i på Nobelinstituttet i Oslo: Foran tv-kameraer fra hele verden er det meningen at han da skal kunngjøre hvem som vinner Nobels fredspris 2009.

Men den nylig avgått stortingspresidenten Jagland har da også tatt over toppjobben i Europarådet.

Etter tirsdagens valgseier i Strasbourg tiltrer Nobelkomiteens leder som generalsekretær i det mektige Europarådet allerede torsdag 1. oktober.

– Dette er en uheldig kombinasjon, sier jussprofessor og habilitetsekspert Eivind Smith til ukemagasinet Ny Tid.

– Årsaken er at Europarådet representerer rundt femti europeiske stater, og den administrative lederen bør ikke stå i en sånn posisjon at han kan assosieres med fredspriser som potensielt kan være kontroversielle, sier Smith.

Professoren ved Universitetet i Oslo understreker at dette ikke har noe å gjøre med manglende tillit til personen Jagland, som han har stor respekt for.

– Det undret meg at dette ikke ble lagt mer vekt på da Jagland ble valgt som leder for Nobelkomiteen. Og nå som han også har blitt leder for Europarådet, har jeg vanskelig for å se at dette er en kombinasjon man kan leve med, sier Smith.

– Ville det ryddigste være om Jagland nå trekker seg som leder for Nobelkomiteen?

– Ja, det bør bli konsekvensen. Jagland bør nå vurdere grundig om han kan fortsette som leder for Nobelkomiteen, sier Smith.

30. september er Jaglands siste dag som stortingspresident. Jorun Olsen i Presidentskapets sekretariat opplyser til Ny Tid at Jagland har tenkt å fortsette som leder for Nobelkomiteen. Det har så langt ikke lyktes Ny Tid å få Jaglands reaksjon på kritikken fra Smith.

Nobelkomiteens sekretær, Geir Lundestad, bekrefter at det er Jagland som 9. oktober skal offentliggjøre navnet på vinneren av Nobels fredspris 2009.

– Har dere i Nobelkomiteen diskutert om Jagland nå kommer i en problematisk dobbeltrolle når han tar over som generalsekretær for Europarådet?

– Stortinget visste at Jagland hadde gode muligheter til å få denne jobben da de oppnevnte han som medlem av Nobelkomiteen, så det er Stortinget som bestemmer hvilke posisjoner medlemmene kan ha. Vi på Nobelinstituttet tar bare til etterretning det som Stortinget bestemmer, vi har ikke noen rolle i dette. Da Jagland ble valgt til leder, på komiteens første møte i februar, var vi godt kjent med at Jagland hadde gode muligheter til å bli leder for Europarådet, svarer Lundestad.

Tidligere statsminister Jagland (Ap) er også styreleder i Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, som ledes av tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF).

---
DEL