Toppen av et isfjell

SKATT: Panama Papers, Paradise Papers, LuxLeaks og FinCEN gir en pekepinn på det globale omfanget av «skatteplanlegging».

Aggressiv skatteplanlegging i private internasjonale selskaper er ikke nødvendigvis ulovlig, men det er uetisk og dypt problematisk, siden det betyr tap av store inntekter som skulle ha kommet fellesskapet til gode.

Transparency International EU har nettopp lansert en rapport som viser hvordan noen av de største bankene i EU og Storbritannia forsøker å unngå høye skatter i sine respektive hjemland ved å skifte registrering til jurisdiksjoner med lav eller null skatt – skatteparadis.

De viktigste funnene i rapporten er at 31 av 39 banker benytter slike jurisdiksjoner, og 29 av disse oppnår høy profitt i land hvor de ikke har noen ansatte. UniCredit, HSBC og Société Genérále topper listen for denne måten å organisere virksomheten på, hvor Cayman Island og Malta er de to jurisdiksjonene som benyttes mest.

Profitten til spanske  banker i  utlandet er 18 ganger høyere enn i
hjemlandet.

Det er store forskjeller mellom inntektene ved bankenes hovedkontorer og deres utenlandske operasjoner. Eksempelvis er profitten til spanske banker i utlandet 18 ganger høyere enn i hjemlandet. Slike skjulte operasjoner kan indikere at bankene spekulerer i å registrere deler av virksomheten utenlands for å unngå å betale skatt. I rapporten tas det forbehold om hvilke konklusjoner som kan trekkes på grunn av manglende åpenhet om bankenes operasjoner i disse landene. Det kan tenkes legitime grunner til å organisere virksomheten på denne måten.

Åpenhet er kanskje det viktigste virkemiddelet for å forebygge og avdekke økonomisk kriminalitet og uetisk praksis.
. . .

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- egenannonse -
Gro Skaaren-Fystro
Skaaren-Fystro er spesialrådgiver i Transparency International Norge.

Siste kommentarer:

Folk i lillebyerne

USA:  Hva var Trumps chancer for genvalg i november? Stort feltarbejde giver nyttigt indblik i det segment, der normalt opfattes som hans kernevælgere.

Er Spania en terrorstat?

SPANIA: Landet får skarp kritikk internasjonalt for politiets og sivilgardens utstrakte bruk av tortur som aldri straffeforfølges. Regimeopprørere fengsles for bagateller. Europeiske anklager og innvendinger ignoreres.

Toppen av et isfjell

SKATT: Panama Papers, Paradise Papers, LuxLeaks og FinCEN gir en pekepinn på det globale omfanget av «skatteplanlegging».

Utruleg!

KOMMENTAR: Øvinga Joint Viking 2021 er spenningsdrivande i ein «ny kald krig».