Tomrommet etter far

FEDRESAVN: Sibylle Lacan, datter av psykiater og psykoanalytiker Jacques Lacan, forteller om en sår farsrelasjon i denne korte, men sterke memoaren.

Ciftci er journalist og skuespiller.
A Father (2019)

FEDRESAVN: Sibylle Lacan, datter av psykiater og psykoanalytiker Jacques Lacan, forteller om en sår farsrelasjon i denne korte, men sterke memoaren.

I A Father forteller Sibylle Lacan (1940–2013) om forholdet til en fraværende far, den berømte franske psykoanalytikeren Jacques Lacan (1901–1981). Faren forlot familien, moren Marie-Louise Blondin, søsteren Caroline og broren Thibaut samt Sibylle, til fordel for den nye partneren Sylvia Bataille (forfatteren Georges Batailles ekskone) og sin andre datter Judith (1941–2017). I offentligheten var Judith hans eneste datter, til tross for at hun ikke bar etternavnet hans, siden foreldrene ikke var lovlig skilt fra sine respektive forhenværende da hun ble født.

Tomrommet etter far

Boken åpner med setningen «Da jeg ble født, var faren min allerede ikke der lenger.» Under oppveksten i Rue Jadi visste Sibylle at hun hadde en far, men at det var en far som ikke alltid var der. For henne og søsknene var moren alt: omsorg, kjærlighet, trygghet og autoritet. Men hun kunne likevel ikke fylle tomrommet etter faren, som gradvis vokste i Sibylle. Savnet etter en tilstedeværende far preget hele hennes liv.

Moren kunne ikke fylle tomrommet etter farens fravær.

Hun skriver at «han var en periodisk far, en far i fragmenter», en mann som kom og gikk.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal