Toleransevalget

“Vote for tolerance,” “Stem på toleranse”, står det på plakaten ovenfor. Man kunne kanskje tro at dette var et SV-slagord, beregnet på engelskspråklige velgere i Norge foran valgdagen 12. september. Men denne reklameplakaten for homofile forhold er snarere fra Midtøsten, fra Libanon. Rett før jul i fjor solgte den eksklusive klesforretningen Aishti i Beirut sentrum […]
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 24.08.2005

“Vote for tolerance,” “Stem på toleranse”, står det på plakaten ovenfor.

Man kunne kanskje tro at dette var et SV-slagord, beregnet på engelskspråklige velgere i Norge foran valgdagen 12. september.

Men denne reklameplakaten for homofile forhold er snarere fra Midtøsten, fra Libanon. Rett før jul i fjor solgte den eksklusive klesforretningen Aishti i Beirut sentrum klærne sine ved hjelp av homser og lesber.

Homofili i Midtøsten er blitt ytterligere aktualisert denne uka. Den arabiske TV-kanalens Al-Arabiya meldte for noen dager siden at den arabiske verden nå skal ha gjennomgått sitt første homsebryllup. Som Ny Tids lesere kan lese mer om på side 6, i Midtøsten-spalten, skal bryllupet mellom to menn fra Kuwait ha foregått på et hotell ved Nilen i Kairo. Ifølge meldingene skal bryllupsgjestene fra Gulfen ha festet til klokken fem om morgenen.

Det er ikke sikkert Al-Arabiyas og den egyptiske ukeavisa Al-Esbous meldinger medfører riktighet. Men om ikke annet har hundrevis av lesere skrevet inn til Al-Arabiyas nettsider. Ikke overraskende har fordømmelsen av homsebryllupet vært sterk. Homofili har tradisjonelt vært tabu eller forbudt i de tre største monoteistiske religionene fra Midtøsten – jødedom, islam og kristendom.

Men i likhet med Europa inneholder også den arabiske verden et mangfold av røster. Ziad skriver for eksempel mot de fordømmende: “De skader ikke deg. Ikke dra din Gud eller Allah inn i dette.”

Mens Mabrouk har et mer humoristisk syn på homsefesten i Egypt: “De skulle få Michael Jackson til å synge for seg.”

En annen påpeker at han ikke er overrasket, siden “Egypt er som San Fransisco”. Dette siste poenget skjuler en annen “offentlig hemmelighet”, nemlig at det homofile miljøet i den arabiske verden er langt mer utbredt enn de fleste er klar over.

17. mai i år var Libanon et av landene der den Internasjonale dagen mot homofobi ble markert. Det er ikke mer enn 15 år siden Verdens helseorganisasjon (WHO) fjernet homoseksualitet fra listen over verdens sykdommer.

Konklusjonen på homsekonferansen i Beirut var “at homoseksualitet ikke er fremmed i Midtøstens kultur, siden den “eksisterer” og siden samfunnet og familien faktisk kan anerkjenne de homofiles eksistens.”

Forskjellene kan imidlertid være store mellom de ulike arabisk-persiske landene – og mellom et autoritært lands lover og den sosiale aksept.

Denne uka ble det nemlig kjent at to menn i Arak, Iran, er dømt til døden for voldtekt. Farbod Amir og Ahmad Men skal ifølge den persiske homofili-organisasjonen PGLO henrettes lørdag 27. august.

Det er en skam at Norge og norske statsselskaper for tiden har et så nært, udemokratisk og olje-korrupt forhold til dette totalitære Iran-regimet. Det er på tide at vi i Norge velger å ofre våre blodige investeringer til fordel for livene til iranske homofile. Vi har i det minste et valg.

Kommentarer