Tøffe prioriteringer må til

Å velge er samtidig å velge bort. Men hvis vi ikke velger i det hele tatt – hvor ender vi opp da?

Lindahl er leder i Changemaker. Epost hslindahl@gmail.com

Av: Hanne Sofie Lindahl

En ny ekspedisjon står for døra. Det grønne skiftet er på alles lepper. Dette abstrakte begrepet som alle har en idé om hvordan ser ut, men som ingen helt klarer å forklare, er det viktigste vi skal arbeide mot de neste tiårene. Det grønne skiftet bør ses på som en ekspedisjon der lavutslippsamfunnet er målet. Det er det nye, uoppdagede målet, vår tids store mann- og kvinndomsprøve – Grønnpolen.

Veivalg. Klimaendringene er i ferd med å ødelegge måten vi har levd på på Jorda, i så stor skala at hundrevis av millioner mennesker mister livsgrunnlaget sitt. Å være klimaflyktning er ikke lenger en lek med ord, det er en realitet for en raskt økende gruppe mennesker over hele verden. Felles for dem er at de har lite ressurser å sette inn når krisen rammer, og at de har gjort lite for å havne i denne situasjonen selv.
Samtidig vet vi nok om klimaendringenes årsak til å kunne peke på noen utfordringer. En av de viktigste er at vi bruker ressurser som naturen har brukt millioner av år på å lage – på noen få hundre år. Vi er enige om at verden trenger mye mer energi, men at denne ikke kan komme fra disse fossile ressursene. Derfor er vi nødt til å forestille oss et samfunn som er radikalt annerledes enn det vi har i dag. Det er dette som gjør det til en ekspedisjon – vi vet ikke helt hvilken vei vi ender opp med å ta, men vi har en god formening om hvor vi skal.
Men har vi det som trengs? Er politikerne tøffe nok til å gjøre de harde prioriteringene? Veivalg handler ikke bare om å velge hvor vi skal, men også hvor vi ikke skal. Å velge er samtidig å velge bort. Dessverre er det få steder dette er så tydelig som i debatten om det grønne skiftet. Gjennom å tviholde på en oppblåst oljeindustri, er resultatet at vi ikke tar noe veivalg i det hele tatt.

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.