Bestill høstutgaven her

To Panama-vaksiner for næringslivet

Med lekkede dokumenter har verden fått demonstrert en grell side av politikere og velstående enkeltpersoners aktiviteter, som handler om skatteparadisers hemmelighold og penger som stammer fra korrupsjon, skatteunndragelser og annen økonomisk kriminalitet.

De siste ukers avsløringer i kjølvannet av de såkalte Panama Papers har skapt forargelse i mange deler av samfunnet. Med lekkede dokumenter fra kun ett advokatkontor i Panama, har verden fått demonstrert en heller grell side av næringsliv og politikere og velstående enkeltpersoners aktiviteter, som handler om skatteparadisers hemmelighold og skjulested for penger som stammer fra korrupsjon, ulovlig kapitalflukt, skatteunndragelser og annen økonomisk kriminalitet.

I Norge har dessverre mye av debatten foreløpig dreid seg om hvorvidt den diskuterte aktiviteten har vært lovlig eller ulovlig. DNB var raskt ute og konstaterte at deres befatning med å hjelpe kunder til å opprette stråselskaper på Seychellene, var fullt lovlig – men ikke i tråd med konsernets etiske prinsipper. Våre politikere har vært flinke til å stille hverandre til ansvar, ettersom mye av denne aktiviteten har foregått under andre regjeringer enn den sittende. Spørsmålet er hvor fruktbar denne debatten er.

Full åpenhet. Som samfunn bør vi heller spørre: Liker vi det vi ser? Er dette en bærekraftig utvikling? De aller fleste vil svare nei på disse spørsmålene – og da er neste spørsmål: Hva gjør vi med det? Eller rettere – hva bør vi forvente at våre valgte politikere bør gjøre?

Transparency International har bestandig arbeidet for større åpenhet i samfunnet – også i næringslivet. To konkrete krav har stått sentralt i noen år nå, og aktualiteten til disse kravene har vel aldri vært større.

For det første er tiden nå overmoden for å etablere full åpenhet i eierskap – altså åpenhet om de fysiske personene som står bak selskap.

Norge er på vei, selv om . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Guro Slettemark
Leder av Transparency Norway.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte