To Panama-vaksiner for næringslivet

De siste ukers avsløringer i kjølvannet av de såkalte Panama Papers har skapt forargelse i mange deler av samfunnet. Med lekkede dokumenter fra kun ett advokatkontor i Panama, har verden fått demonstrert en heller grell side av næringsliv og politikere og velstående enkeltpersoners aktiviteter, som handler om skatteparadisers hemmelighold og skjulested for penger som stammer […]

De siste ukers avsløringer i kjølvannet av de såkalte Panama Papers har skapt forargelse i mange deler av samfunnet. Med lekkede dokumenter fra kun ett advokatkontor i Panama, har verden fått demonstrert en heller grell side av næringsliv og politikere og velstående enkeltpersoners aktiviteter, som handler om skatteparadisers hemmelighold og skjulested for penger som stammer fra korrupsjon, ulovlig kapitalflukt, skatteunndragelser og annen økonomisk kriminalitet.

I Norge har dessverre mye av debatten foreløpig dreid seg om hvorvidt den diskuterte aktiviteten har vært lovlig eller ulovlig. DNB var raskt ute og konstaterte at deres befatning med å hjelpe kunder til å opprette stråselskaper på Seychellene, var fullt lovlig – men ikke i tråd med konsernets etiske prinsipper. Våre politikere har vært flinke til å stille hverandre til ansvar, ettersom mye av denne aktiviteten har foregått under andre regjeringer enn den sittende. Spørsmålet er hvor fruktbar denne debatten er.

Full åpenhet. Som samfunn bør vi heller spørre: Liker vi det vi ser? Er dette en bærekraftig utvikling? De aller fleste vil svare nei på disse spørsmålene – og da er neste spørsmål: Hva gjør vi med det? Eller rettere – hva bør vi forvente at våre valgte politikere bør gjøre?

Transparency International har bestandig arbeidet for større åpenhet i samfunnet – også i næringslivet. To konkrete krav har stått sentralt i noen år nå, og aktualiteten til disse kravene har vel aldri vært større.

For det første er tiden nå overmoden for å etablere full åpenhet i eierskap – altså åpenhet om de fysiske personene som står bak selskap.

Norge er på vei, selv om det går langsomt. Den 5. juni i fjor stemte Stortinget enstemmig for Finanskomiteens innstilling om åpenhet i eierskapsrapporteringen: «Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om et norsk offentlig eierskapsregister for å sikre åpenhet om eierskap i norske selskap og styrke innsatsen mot skattekriminalitet, korrupsjon og hvitvasking.» Saken er til behandling i Regjeringen nå – men flere organisasjoner stilte seg kritiske til høringsforslaget og mente at Regjeringen, ved å foreslå modeller som i praksis innebærer barrierer for tilgang til informasjon om eiere, ikke imøtekom Stortingets anmodning om et norsk, offentlig eierskapsregister for å sikre åpenhet om eierskap i norske selskaper.

Det gjenstår nå å se om våre politikere viser motet og handlekraften som skal til for å få slutt på det svært ødeleggende hemmeligholdet.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.