Tjener nå grovt på laksen

Det er friskt av Erna Solberg å stå på TV og hevde at nå må Norge inn i EU for å berge oppdrettsnæringen – spesielt når den samme næringen kommer til å tjene grovt på EUs «beskyttelsestiltak». Dette viser hvor villig enkelte EU-kåte politikere er til å bruke «alle midler» for å få den norske […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Det er friskt av Erna Solberg å stå på TV og hevde at nå må Norge inn i EU for å berge oppdrettsnæringen – spesielt når den samme næringen kommer til å tjene grovt på EUs «beskyttelsestiltak». Dette viser hvor villig enkelte EU-kåte politikere er til å bruke «alle midler» for å få den norske befolkningen til å gå inn for medlemskap i EU. Men, dumt blir det likefullt. Aksjemarkedet så straks at EUs utspill var klart positivt for laksenæringen, og reagerte spontant med å sende aksjekursen oppover. Fjord Seafood-aksjene steg med 6,5 prosent, Pan Fish med 6,4 prosent, Domstein med 3,5 prosent og Lerøy Seafood hadde også en positiv kursutvikling. Riktignok bør vi alle være klar over at EU fort kan komme med nye utspill, for forutsigbarhet er ikke noe som kjennetegner EU. Foredlingsbedrifter i Danmark og Tyskland blir nå spesielt hardt rammet. Danmark og dansk fiskeindustri har stått i fremste rekke i kampen mot at det legges fordyrende hindringer i veien for norsk lakseeksport. Store deler av dansk og tysk fiskeindustri lever av å bearbeide norsk laks, og vil unngå alt som gjør råvaren dyrere, blant annet for å beskytte seg mot konkurranse fra billig foredlet laks fra Kina.

EUs utspill fører til at etterspørselen etter norsk laks øker. Med utgangspunkt i EUs nye minstepriser på laks, har analytikeren Lars Liabø laget et regnestykke som gir et nytt bilde av laksestriden mellom Europa og Norge. Ifølge Liabø vil den norske laksenæringen trolig mer en doble sin fortjeneste på salg til EU som følge av beskyttelsestiltakene. Dette fordi EUs utspill kommer på et tidspunkt der lakseprisene er over EUs minstepriser. Akkurat nå er det derfor svært god butikk å selge laks til EU.

Konsernsjef Atle Eide i Pan Fish sier til Dagens Næringsliv at EU-tiltakene mot norsk laks gjør at selskapet blir lønnsomt. – De høye garanterte minsteprisene til EU-markedet gjør at vi nå får lønnsomhet i Pan Fish. Jeg synes den avtalen vi nå har fått med EU er god, og langt bedre enn straffetoll. Den er god fordi den rammer alle aktørene utenfor EU likt, mens straffetoll bare vil ramme Norge. Avtalen har styrket vår konkurransekraft, sier Eide.

EU ville straffe Norge, Chile og Færøyene med minstepriser og kvoter på importen av laks for å beskytte den svakeste delen av sin egen laksenæring. Det handler i hovedsak om lokalt eide skotske småoppdrettere som sliter tungt. Mange tror at det er statsminister Blairs behov for støtte fra den skotske befolkningen ved valget om godkjennelse av EUs nye grunnlov, – som er den reelle politiske bakgrunnen i denne «laksestriden».

EUs såkalte «beskyttelsestiltak» mot norsk laks var så grove at den norske regjeringen til slutt valgte å klage EU inn for Verdens Handelsorganisasjon (WTO).

Det er selvfølgelig bra at regjeringen til slutt tok mot til seg, og antakelig er det første gang at Jan Petersen og Erna Solberg er med på å fremme alvorlig kritikk mot EU. Men vedtaket satt langt inne, og det reiser spørsmålet om noen i den norske regjeringen, som i den britiske, driver dobbeltspill med en sårbar distriktsnæring.

Ole Ø. Kvalheim er fylkesleder Møre og Romsdal Nei til EU.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here