Woodstock festivalen
Woodstock Regissør Barak Goodman USA

Tilbakeblikk på verdens største hippiefest

WOODSTOCK: Det amerikanske fjernsynsselskapet PBS har produsert en ny dokumentar om en av nøkkelhendelsene i moderne amerikansk historie.

Jo-Anne Velin
Velin er kanadisk regissør og journalist.
Email: velinraconte@googlemail.com
Publisert: 01.07.2019
Woodstock

Barak Goodman (USA)

«Woodstock Music & Art Fair presents An Aquarius Exhibition – 3 Days of Peace & Music» var tittelen på begivenheten som fant sted i den nordlige delen av staten New York fra 15. til 18. august, 1969. Jo mer man hører om kaoset og oppfinnsomheten som utgjorde den legendariske Woodstock festivalen, desto mer forbløffende virker det at den fant sted i det hele tatt. I dag virker det utrolig at 400 000 mennesker samlet seg som de gjorde på Max Yasgurs melkefarm i staten New York – helt uten vold – da hendelsene ellers rundt om i landet skulle tilsi det motsatte. En ukjent mengde cannabis (og LSD) gjorde kanskje sitt for å bidra til at arrangementet gikk fredelig for seg, men energien som førte festivaldeltakerne sammen, stakk dypere.

https://www.youtube.com/watch?v=WEaMka89dM4

«Woodstock-nasjonen»

Ideen om å arrangere en musikk- og kunstfestival utendørs begynte å ta form tre år før Woodstock fant sted. John P. Roberts og Joel Rosenman, begge midt i 20-årene, hadde bestemt seg for å tjene noen ekstra kroner. De hadde møttes mens de spilte golf; Roberts hadde arvet en halv million dollar, og etter hvert spredte ryktene seg rundt omkring i landet gjennom undergrunnsaviser og -blader.

I dag virker det utrolig at 400 000 mennesker samlet seg som de
gjorde – helt uten vold.

Det finnes nå to Woodstock-filmer, én fra 1970 og én som vil bli sluppet av det amerikanske fjernsynsselskapet PBS i år for å feire festivalens 50-års jubileum. Over 25 år etter at den første filmen gjorde det stort ved Oscar-utdelingen i 1971, skrev filmkritikeren Roger Ebert at Michael Wadleighs originale Woodstock – en fabelaktig dokumentarfilm sammensatt av 190 kilometer med opptak fra 16 kameraer og klippet av 7 regissører – «skapte forestillingen om ‘Woodstock-nasjonen’ som eksisterte i tre dager og ble absorbert inn i den amerikanske myten». Musikken alene fylte et seks-siders album som solgte til gull et par uker etter utgivelsen.

WoodstockRegissør Barak GoodmanUSA

… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Gratis prøve
[wpdevart_facebook_comment curent_url="https://www.nytid.no/tilbakeblikk-pa-verdens-storste-hippiefe/" order_type="social" title_text="Kommentarer" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="3" ]

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.