Tilbake til kilden

«The Source» er tilbake i det rene kvartettformatet – slik det startet

Ny Tid
[Jazz] Kvartetten The Source vakte betydelig oppsikt da de platedebuterte i 1994. Cd-en Olemanns kornett – med bokstavlek-assosiasjon til nyjazzguruen Ornette Coleman og bildet av en blodig nedslått korpsmusikant på forsida – var et spesielt pust i 1990-tallets unge jazz, med glitrende komposisjoner og arrangementer, en frisk blanding av streng form og frihet. Bandets siste cd bevitner 12 års modning, med en dempet ungdommelighet, men også likhetstrekk, en feeling som vi gjenkjenner som bandets egen.

Det var fire ferske musikere fra jazzlinja i Trondheim som startet bandet i 1992, trombonist Øyvind Brække, saksofonist Trygve Seim, bassist Ingebrigt Håker Flaten og trommeslager Per Oddvar Johansen, alle 21-24 år gamle. Etter debutplaten dro ungdommene ut på lanseringsturné i Skandinavia og Tyskland, for de deretter søkte samarbeid med musikere fra andre miljøer, blant annet rockegruppa Motorpsycho under Kongsbergfestivalen 1995, lydfestet på The MotorSourceMassacre (Stickman 2000) og jobbet i flere år med strykekvartetten Cikada, lydfestet på The Source and Different Cikadas (ECM 2001).

I 1995 gjorde de en versjon av julesanger, Of Christmas (Curling Legs), sammen med særegne gjestemusikere, hvilket ansporet til årlige julekonserter av ganske spesiell karakter. En av dem ble tatt opp og utgitt som «Of Christmas Live at Blå» (Booting Legs 2001). Fra 1996 var Finn Guttormsen bandets bassist, fra 2005 avløst av Mats Eilertsen.

Trygve Seim kom inn i stallen til tyske ECM Records i 2000, med utgivelse av cd-en Different Rivers». Her var både Brække og Johansen med. Dette åpnet for det internasjonale markedet både for Cikada-platen (utgitt 2001), Trygve Seims andre (2004) og kvartettens sjette plate, innspilt i fjor sommer, som ganske enkelt heter The Source (ECM 2005).

Allerede på debutplata var Øyvind Brække bandets mest presenterte komponist. Dette er enda sterkere i dag, da han har signert ni av de 13 komposisjonene. Selv om dette er improvisert musikk, til dels meget fri, har den en kompositorisk karakter, et bevisst formspråk og vakre vekslinger fra dramatikk og nerve til det hymneaktige, inspirert både av Mingus og Coleman. De tradisjonelle instrumentroller er oppløst. Og kvartetten er alene, uten gjestemusikere, strykere eller rockere, den er tilbake til kilden…

Interessert? Sjekk disse:

NYBEGYNNERE:

The Source: Olemanns kornett (Curling Legs 1994)

Vital debutplate – et glitrende eksempel på ung norsk jazz for 12 år siden.

VIDEREGÅENDE:

The Source: The Source (ECM 2005)

Bandets ferskeste plate – fra 2005 – tilbake til kilden…

NERD

The Source: The Source and Different Cikadas (ECM 2002).

Et eksempel på fruktbart samarbeid på tvers av musikksjangrene.

PÅ NETTET:

www.peroddvar.no/thesource

Informasjon om bandets historie, viktige engasjementer og plater.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.