Bestill høstutgaven her

Tilbake til folket

UTSTILLINGER: William Blake, den visjonære dikter-maleren, ser ut til å være mer fremme enn noen gang. I London åpner en stor utstilling av hans arbeider på Tate Britain 11. september, i Norge skal hans grafiske serie inspirert av Jobs bok vises på Haugar som en del av utstillingen «Metafysica».

«Vredens tigre er klokerenn undervisningens hester.» William Blake

William Blake skrev: «Jeg vil ikke beregne og måle, min oppgave er å skape.»  Det var kreftenes innvirkning på sjelslivet og deres virksomhet i verden som ble emnet for hans diktning og billedkunst. Når Londons Tate Britain nå åpner dørene for den største Blake-mønstringen på 20 år, er det først og fremst billedkunstneren som vises, men dikteren er aldri langt unna.

Selv så han sine dikt som bilder og sine bilder som dikt. Når Blake, som levde fra 1757 til 1827, har vist seg å klare overgangen til det 21. århundre, er det fordi hans kunst og diktning hele tiden handler om overskridelser av grenser vi har satt som rammen rundt vårt liv – grenser mange er gått lei av. Parallelt med dette har det oppstått et behov for å frata akademikerne deres nesten krampaktige hold over Blake og gi ham tilbake til det folkelige miljøet han opprinnelig kom fra.

Møtet med Blake i dag skjer i stadig større grad som et møte mellom hans kunst og publikum. Blake skal oppleves, oppfattes med følelser og fantasi, ikke begripes i hjel gjennom et akademisk begrepsapparat.
. . .Kjære leser. Du kan lese artikler fritt via en leserkonto basert på din epost. (Om du er abonnent allerede, logg deg inn.)

geir.uthaug@gmail.com
Uthaug har skrevet Blake-biografien Den kosmiske smie.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte