Blake Malte Newton (1795) som en titan på havbunnen, som representerte materien. For Blake var Newton den som bandt verden under fysiske lover

Tilbake til folket


UTSTILLINGER: William Blake, den visjonære dikter-maleren, ser ut til å være mer fremme enn noen gang. I London åpner en stor utstilling av hans arbeider på Tate Britain 11. september, i Norge skal hans grafiske serie inspirert av Jobs bok vises på Haugar som en del av utstillingen «Metafysica».

Uthaug har skrevet Blake-biografien Den kosmiske smie.
Email: geir.uthaug@gmail.com
Publisert: 2019-11-01
«Vredens tigre er klokerenn undervisningens hester.» William Blake

William Blake skrev: «Jeg vil ikke beregne og måle, min oppgave er å skape.»  Det var kreftenes innvirkning på sjelslivet og deres virksomhet i verden som ble emnet for hans diktning og billedkunst. Når Londons Tate Britain nå åpner dørene for den største Blake-mønstringen på 20 år, er det først og fremst billedkunstneren som vises, men dikteren er aldri langt unna.

Selv så han sine dikt som bilder og sine bilder som dikt. Når Blake, som levde fra 1757 til 1827, har vist seg å klare overgangen til det 21. århundre, er det fordi hans kunst og diktning hele tiden handler om overskridelser av grenser vi har satt som rammen rundt vårt liv – grenser mange er gått lei av. Parallelt med dette har det oppstått et behov for å frata akademikerne deres nesten krampaktige hold over Blake og gi ham tilbake til det folkelige miljøet han opprinnelig kom fra.

Møtet med Blake i dag skjer i stadig større grad som et møte mellom hans kunst og publikum. Blake skal oppleves, oppfattes med følelser og fantasi, ikke begripes i hjel gjennom et akademisk begrepsapparat. Mens bøkene hans en gang ble regnet for å være uleselige, har de i dag kultstatus. «Når persepsjonens dører er renset, vil vi se verden slik den er, uten begrensning.» Dette er et kjent Blake-sitat som bandet The Doors hentet sitt navn fra. Og mens beatpoeten Allen Ginsberg etter eget utsagn opplevde å se Blake i en visjon, har Patti Smith kalt en av sine låter «My Blakean Year».

Ingen som har befattet seg med Blake, har vært umerket av ham. Egentlig ber han deg om å bryte ned den kjente verden og bygge den opp igjen med nye elementer. Noen av byggesteinene er seksualitet, energi, og en ny religion som ikke var grunnlagt i moralismen.

Hippietid og New Age

I etterkrigstiden ble …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)