Til kamp for sykepleiere

Noreena Hertz scorer hos Morten Gamst Pedersen og skriver fotballhistorie med sin kampanje for engelske sykepleiere.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 10.05.2007

Den norske fotballspilleren Morten Gamst Pedersen, som spiller på det engelske laget Blackburn, har sluttet seg til Ny Tid-spaltist Noreena Hertzs kampanje «Mayday for nurses», hvor fotballspillere bidrar med en dagslønn til sykepleiere i England.

Hertz skrev i Ny Tid 30. mars at opptil tre fjerdedeler av nyutdannete engelske sykepleiere ikke får arbeid, skoleplassene er redusert med ti prosent så langt i år og i løpet av de neste fire årene vil Storbritannia mangle 14.000 sykepleiere.

– Morten Gamst Pedersen fortalte meg at sykepleierne ikke ville kunne kommet i en slik forferdelig situasjon i Norge, og han følte et ansvar for å støtte kampanjen, sier Hertz.

Hertz har i tillegg til Gamst Pedersen fått med seg spillerne på fem av lagene i Premiere League. Sir Alex Ferguson, manager for Manchester United, bidrar også med en dagslønn til sykepleierne.

– Jeg er spesielt fornøyd med at det er så mange at av de mest profilerte spillerne har vært med helt fra begynnelsen. Mange har gjort mye mer enn bare å bidra med pengene. Ryan Giggs, som spiller for Manchester United, stilte opp for fotokampanjen vår.

Hver spiller som bidrar endrer livssituasjonen til minst tolv sykepleiere. Hertz skrev i Ny Tid at hun ikke nøler med å bruke berømte folk som drahjelp som metode for å rette søkelyset på sykepleiernes håpløse situasjon.

– Er det bare fotballspillere som kan være med?

– Totalt er det mer enn 23.000 mennesker som støtter kampanjen. Jeg har fått mail fra tusenvis av mennesker som ønsker å støtte kampanjen økonomisk, men foreløpig er det bare mennesker med tilknytning til fotball som har fått bidra med penger. I tillegg til trenere som Ferguson har også pensjonerte spillere gitt penger. Det har aldri vært en slik aksjon blant fortballspillere før. Dette er fotballhistorie.

Kjente musikere som Bob Geldof, Bono og kjendiskokken Jamie Oliver har mange ganger fått myndighetene til å flytte ressursene dit de mener det trengs. Hertz valgte å sende pasningen over til en annen arena for å få fotballspillerne til å sette politisk agenda.

– Hvilke konsekvenser vil kampanjen din få for sykepleiernes situasjon på lang sikt?

– Det engelske parlamentet har startet en underskriftskampanje med ordlyden: «Vi berømmer sykepleierne for deres vitale arbeid og verdien de tilfører samfunnet». I neste runde skal jeg spørre hva politikerne faktisk har tenkt å foreta seg med sykepleiernes situasjon.

Kommentarer