Til siste dråpe

Aldring er et tema i tiden, ikke minst som følge av genteknologiens uante muligheter. Den utrettelige fredsforsker Johan Galtung (87) deler gode råd for en rik alderdom med Ny Tids lesere.

Johan Galtung
Galtung er fredsforsker med 60-års erfaring innen konfliktløsning.

Jeg nærmer meg 87, og med hånden på hjertet: Etter et langt og rikt liv befinner jeg meg ved høydepunktet – aldringen. Jeg går langsommere, hører dårligere, er svakere; jeg kan mine årstall og «flere byer i Belgia», men har vanskelig med å huske hva jeg spiste til lunsj.

Bagateller!

Bare tenk på dette: Betalt ferie året rundt, jeg kan gjøre akkurat hva jeg vil – trekke på velferdsstatens goder som jeg har betalt for, bade i kultur av alle slag, nyte naturen, suge inn frisk morgenluft …

Men jeg har jobbet litt for å få det slik. Forbered alderdommen i ungdommen og voksendommen, så den ikke blir dommen over deg selv.

Her er syv leveregler for eldre mennesker som meg selv:

1. Hold kropp, sinn og ånd så aktive som mulig – mosjoner dem alle tre. Jeg anbefaler lavkarbokost, gorgonzola på Mors Flatbrød, antioksidanter av typen Medox, basert på blåbærskinn. Blåbær! Masse.

2. Vær åpen for de positive sider ved aldringen – søk dem, dyrk dem. Bertrand Russell sa i artikkelen «On Being 90»: Ulempene er opplagte. Blant fordelene: Du har et fantastisk overblikk, et langsyn som kan berike deg og andre, din kunnskap og erfaring kan modnes til visdom.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.