Til NATOs disposisjon

NATOs styrker til kai ved Hamburg 1971. KNM Narvik, HMS Lowestoft, fregatten Lübeck, den amerikanske destroyeren USS Bigelow og fregatten Peder Skram. (Wikimedia)
NATO:  Under NATO-øvelsen Good Heart var «fienden» streikende arbeidere og navngitte norske organisasjoner.

Av Kjell Cordtsen
ORIENTERING Nr. 15/16 1972

Forsvarsminister Alv Jacob Fostervoll har uttalt at dette skjedde uten de ansvarlige politiske myndigheters viten og han lovet å trenge til bunns i saken.

Det lød kanskje beroligende.

Men i det samme intervjuet med Dagsrevyen erklærte Fostervoll at planer med sikte på å slå ned indre uro ikke finnes i Norge.

Det lød plutselig ikke fullt beroligende.

Hvordan kan forsvarsministeren vite dette før han eventuelt har trengt til bunns i saken?

Det finnes nemlig ganske utførlige beviser for at slike planer finnes – og det blir da et filologisk spørsmål om de finnes i Norge, eller om de i en gitt situasjon kan bli brukt i Norge.

Det er nå snart tre og et halvt år siden Orientering, som første norske avis, brakte fotostatkopier av slike planer, utformet ved det amerikanske hovedkvarter i Europa og undertegnet av general J. P. McConnell og generalmajor B. E. Spivy.

Planene var stemplet «topphemmelig» og inneholdt retningslinjer for en regulær intervensjon i NATOs medlemsland.
. . .

Kjære leser. Du har i dag åpnet dagens to frie artikler. Kom evt. tilbake i morgen for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal

Ingen artikler å vise