Til barns beste?


«Det er ikke norsk asylpolitikk som får barn til å legge ut på flukt, det er situasjonen i hjemlandet,» skriver Mina Vinje. Press er skuffet over Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg, og mener de bryter internasjonale forpliktelser.

Den 12. september la Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg frem forslag til partiets nye linje. De kalte den «solidarisk, rettferdig, human, bærekraftig og forutsigbar». Jeg kunne ikke ha vært mer uenig: De nye forslagene er en erklæring om at Arbeiderpartiet ikke ønsker å handle i tråd med internasjonale forpliktelser. Her serveres nok en skuffelse fra et parti som betegner seg som solidarisk og rettferdig, men som i realiteten beveger seg helt i grenseland mot inhumant og dypt urettferdig.

«Barn på flukt er en særlig utsatt gruppe. Norge skal være en pådriver for at rettigheter for barn på flukt ivaretas.» Her er jeg helt på linje med Arbeiderpartiets situasjonsbeskrivelse. Men jeg vil påstå at ingen mennesker i Norge vil være uenig i akkurat dette; det er ingen som ønsker at barn skal legge ut på en farefull ferd, og spesielt ikke alene.

Utvalget i Arbeiderpartiet foreslår en rekke tiltak som vil kunne fungere svært godt dersom flere land bidrar i en felles dugnad for mennesker på flukt. Flere kvoteflyktninger og muligheten til å søke asyl i opprinnelseslandet er gode ideer som er lett å si seg enig i. Men utvalget vil også «motvirke at mindreårige sendes ut på farlige reiser alene, setter seg i gjeld til menneskesmuglere og kanskje utsettes for overgrep på veien». Over halvparten av alle mennesker som er på flukt i dag er barn. Mange har mistet familien sin i krig og konflikt, og selv om de søker beskyttelse, er de sårbare for utnyttelse. Uansett hvor mye Arbeiderpartiet ønsker det, er det ikke den norske asylpolitikken som får barn …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- Advertisement -
- Advertisement -
mina@press.no
Vinje er leder i Press – Redd Barna Ungdom. 

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

EnglishJapaneseNorwegianSpanish