Tiden leger alle sår. Eller?

Verdens fattige dør av sykdommer som kan kureres.

Tikk-takk-tikk-takk. Jeg titter nervøst opp på klokken i venterommet. Endelig åpner døren seg, og jeg hører navnet mitt ropes opp. Trygt inne på legekontoret sier legen: «Du må bare vente, det finnes ingen medisin. Ta tiden til hjelp.»

Tiden! Er det én ting jeg ikke har der jeg sitter på legekontoret og føler sykdommen ta et hardere grep om kroppen min, så er det tid. Denne følelsen deler jeg med milliarder av mennesker som mangler tilgang på nødvendige medisiner. Enten fordi de er for dyre, eller fordi de ikke finnes.

I dag koster den mest effektive behandlingen for enkelte lungekreftpasienter 1,1 millioner per pasient. I året. Ikke engang helsesystemer i rike land har råd til å tilby befolkingen en slik behandling. Stadig oftere kan vi lese om norske kreftpasienter som ikke får den beste behandlingen, fordi Staten ikke kan forsvare å bruke milliarder av kroner på medisinen. Når Norge som et av verdens rikeste land og med et av verdens største helsebudsjetter ikke har råd – hvordan er det da i lavinntektsland?

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL