Bestill sommerutgaven her

Tiden har skiftet retning og kommer nå fra fremtiden

Future Metaphysics
Forfatter: Armen Avanessian
Forlag: Polity Press (USA)
FILOSOFI: Vi er nå i fremtidens vold: Det viktigste i livet er stadig oftere noe som ikke har skjedd ennå. Filosofien må revurdere sine gamle metafysiske kategorier.

Armen Avanessians lille bok er en ekstremt innholdsrik skisse, som prøver å si noe om både filosofiens fremtid og fremtidens  filosofi, men som mest av alt er en filosofisk statusrapport fra vår egen tid og endringene vi gjennomlever. Tenkningens betingelser har endret seg drastisk på grunn av bioteknologien, IT, vitenskapens nye oppdagelser og samfunnsformen vi lever i.

Hvis filosofien har vært i en krise det siste århundret, er det fordi den har fortsatt å forstå seg selv som refleksjon, foreslår Avanessian. Anklagen minner om Marx’ berømte Feuerbach-tese, der det gjelder å endre verden, ikke bare fortolke den. Filosofien må skifte ut lengselen etter evige sannheter og faste mønstre med en virkelighet i stadig endring, der filosofien og tenkningen spiller inn. En slik  tenkning er spekulativ i ordets mest positive forstand.

Algoritmer

Avanessians innspill til en ny metafysikk bryter opp gamle inndelinger på . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Anders Dunker
Filosof. Fast litteraturkritiker i Ny Tid. Oversetter.

Du vil kanskje også like