Thuleboerne får politisk støtte

Den danske stat har fått et erstatningskrav på 234 millioner kroner fra innbyggere i Thule på Grønland som ble tvangsflyttet for å gi plass til en amerikansk militærbase.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Den grønlandske regjeringen, landstyret, har gått ut og gitt full støtte til Hingitaq 53. Det er foreningen som har gått til sak mot staten etter tvangsflyttingen av de lokale innbyggerne i Thule-området i 1953. Dette skjedde i forbindelse med utbyggingen av den amerikanske militærbasen i Thule. Hingitaq 53 krever en erstatning på 234 millioner danske kroner for at de mistet rettighetene til å bo og leve i Thule-området.

Advokaten til Thule-innbyggerne, Christian Harlang, truet med å trekke seg fra saken, etter at retten hadde nektet å la staten dekke hele advokathonoraret. Christian Harlang har jobbet i fire år med rettsaken, og har hittil fått godkjent utbetalinger for to års jobb for Hingitaq 53.

I 1999 fikk Thule-jegerne tilkjent 500.000 danske kroner i felles erstatning og 17.000 kroner til hver av de gjenlevende 120 jegerne. Dette var etter en dom i Østre Landsrett, det som svarer til den norske lagmannsretten.

Den grønlandske regjeringen valgte forrige helg å gå inn i saken som medsaksøker. På den måten velger de grønlandske politikerne tydelig side i saken. Det, sammen med et nytt vedtak fra retten om at Harlang skal få betalt for noen flere timer, gjorde at Harlang har sagt ja til å fortsette saken.

Spørsmålet om advokathonoraret har skapt mye debatt, fordi mange opplever det som et nytt overgrep mot Thule-befolkningen at staten kan bruke ubegrensede midler til rettsaken, mens jegerne ikke får dekket utgiftene til å ha en advokat i saken.

I saken som nå skal opp krever Thule-innbyggerne at de får tilbake områdene sine, og en erstatning på 234 millioner danske kroner som plaster på såret for å ha vært bortvist fra Thule i over 50 år.

Saken starter i den danske høyesterett 3. november, og det er ventet dom i saken den 28. november.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here