Thuleavtalen ikke gyldig

Rettsaken som de tvangsflyttede innbyggerne i Qaanaaq /Thule har reist mot den danske stat startet mandag i dansk høyesterett.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Denne uken har partene lagt frem dokumentasjon for sitt syn. Thule-innbyggerne som har reist saken er organiserte i foreningen Hingitaq 53. Deres sakfører Christian Harlang har denne uken forsøkt å bevise at hele grunnlaget for Thule-basen ikke er sikret gjennom en demokratisk prosess.

Onsdag sa Harlang i retten at både Forsvarsavtalen af 1951 og avgjørelsen om Thule-basen er ulovlige.

– Verken Thule Jegerråd, Riksdagen eller Riksdagens Grønlandskomite fikk noen beskjed om at det skulle bygges en militær base i Thule – selv ikke byggingen av en værstasjon i 1946 er ulovlig, sa Christian Harlang.

I sin redegjørelse har han ikke latt det være noen tvil om at ifølge den dokumentsasjonen han sitter på, så er gjennomføringen av både Forsvarsavtalen av 1951 og Thule-basen ikke i tråd med dansk lov. Forsvarsavtalen regulerer blant annet den amerikanske tilstedeværelsen på Grønland.

Det hele begynte da vintermørket lettet i februar 1951, og amerikanske fly undersøkte området for hvor en base kunne plasseres. I et notat fra sjefen i Grønlandsdepartementet i København, eske Brun, ble det gitt klar beskjed om at overflyvningene og årsaken var strengt fortrolige.

Alle dokumenter som senere dukker opp i den danske Riksdagen er veldig omtrentlige. De sies ikke presist hvor basen skal ligge og hvilke oppgaver den skal ha. Alle vedlegg til saken holdes hemmelige for de folkevalgte.

Christian Harlang konkluderer med at den amerikanske basen er bygget uten noen noen danske myndigheter har fattet et vedtak, uten at noen lov er vedtatt og uten hjemmel i noe vedtak som er fattet i jegerrådet for Thule-området.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here