Thule Air Base viktig for Irak-krigen

Døgnet rundt blir informasjon formidlet via Thule Air Base i Nordvest-Grønland til de amerikansk-britiske styrkene som kjemper i Irak. Informasjonen blir bekreftet ved basen.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Mens det pågår en debatt i Grønland om de skal si ja eller nei til USAs ønske om å bygge ut Thule Air Base, innrømmer basen at de allerede deltar aktivt i innsamling av informasjon til invasjonsstyrkene i Irak. USA ønsker å bruke basen i Thule som den viktigste brikken i missilskjoldplanene utenfor eget territorium.

Informasjonsansvarlig ved Thule Air Base, Jeremy Eggers, sier til Grønlands Radio/KNR, at Thule Air Base spiller en viktig rolle i innhenting av informasjon fra de mange satellittene som overvåker Irak og nabolandene.

Den viktigste rollen for radaren ved Thule Air Base’s er å holde øye med det som skjer i tidligere Sovjetunionen, mens Fylingsdales i Storbritannia skal holde øye med om det sendes missiler fra landene i Midtøsten. I tillegg har Thulebasen en egen enhet som holder kontakt med satellittene, og denne går under navnet Detachment 3.

Det er satellittnettverket som Detachment 3 er en del av sikrer amerikanerne informasjonen de trenger. I dette nettverket finnes det åtte stasjoner fordelt over hele verden. Fylingsdales er en av dem, mens Thule er den viktigste og mest aktive av disse stasjonene, opplyser det amerikanske forsvaret til grønlandske medier. Nettverket kalles også AFSCN.

Årsaken til at Thulebasen får denne spesielle rollen er at den ligger så langt mot nord, og har god oversikt over det som skjer i store deler av verden gjennom de satellittene som passerer over polene.

Den grønlandske statsministeren, hans Enoksen, sier at opplysningene ikke kommer overraskende. Han er klar over at Detachment 3 brukes til kontakt med satellittene, og derfor overrasker det ikke at den informasjonen som innhentes brukes i krigen i Irak.

---
DEL

Legg igjen et svar