William McCants: The ISIS Apocalypse

Grunnen til ISIS’ suksess er at vold og frykt virker, mener nærøstenekspert William McCants.

Henning Næss
Email: henning.ness@icloud.com
Publisert: 14.04.2016

William McCants: The ISIS Apocalypse. The History, Strategy, and Doomsday Vision of the Islamic State. St. Martins Press, 2015

William McCants har doktorgrad i nærøstenstudier fra Princeton-universitetet, og leder et prosjekt som omhandler USAs forhold til den islamske verden. The ISIS Apocalypse. The History, Strategy, and Doomsday Vision of the Islamic State legger vekt på å forklare den religiøse tenkningen som ligger til grunn for ISIS, organisasjonens mål om å opprette et kalifat, samt den apokalyptiske tradisjonen ISIS er preget av.
Hvordan har ISIS klart å rekruttere så mange selvmordsbombere under Abu Bakhr al-Baghdadis ledelse, og hvordan har organisasjonen klart å opprette en så effektiv stat? McCants svar er: «Because violence and gore work.»

Symbolene. ISIS kalte sin første leder for «commander of the faithful», for å løfte ham frem som en slags moderne kalif. ISIS knytter sin historie tilbake til de gamle profetene, og det endelige målet er å oppfylle endetidsprofetiene som står omskrevet i Koranen eller islams øvrige hellige tekster. Dette har ISIS gjort på tvers av folkets vilje, men gjennom hjelp og støtte fra andre ekstremistiske organisasjoner.
ISIS har siden starten kalt seg selv en «stat», blant annet for å oppmuntre tilhengerne til å se på ISIS som et slags protokalifat. «Stat» på arabisk heter «dawla», som kan bety både en nasjons stat, eller et slags middelaldersk kalifat av samme art som Mesopotamia. ISIS har hele tiden spilt på begge disse betydningene, enten meningen er Den islamske staten av Irak, eller Den islamske staten i Irak.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.