The Guardian: Flyangrep kan ha tatt livet av FNs tidligere generalsekretær Dag Hammarskjöld

FN-rapporten som kom forrige måned indikerer at angrep fra et annet fly fikk Hammarskjölds fly til å styrte. 

NORD RHODESIA 19610919 Restene av flyet som styrtet med FNs generalsekretær Dag Hammarskjøld ombord er funnet. Flyet styrtet 18 september. Her vrakrestene. Foto: UPI / Scanpix arkiv

Rapporten er forfattet av Tanzanias forhenværende høyesterettsjustitiarius Mohamed Chande Othman, som blant annet har undersøkt tidligere gradert informasjon fra amerikanske, engelske, kanadiske, belgiske og tyske myndigheter. Mest relevant var oppsnappede radiomeldinger, og Othman mener USA og Storbritannia sannsynligvis besitter flere hemmeligstemplede slike som kan avklare hva som forårsaket flystyrten som drepte Hammarskjöld og 15 andre i 1961.

Konspirasjonsteorier. Hammarskjöld var på vei til fredsforhandlinger mellom den britiske kolonimakten og kongolesiske Katanga-opprørere da flyet styret i Zambia. Datidens britiskledede granskninger pekte på pilotfeil som styrtårsak, mens FN-kommisjonen konkluderte med en open verdict. Mistenkelige omstendigheter har gjort flystyrten til gjenstand for konspirasjonsteorier opp gjennom årene. Overbevist av Göran Björklund og Susan Williams (forfatter av Who Killed Hammarskjöld?), gjenåpnet FN saken i 2015.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,5,7,8,9,10,11,12,13,14,17″ ihc_mb_template=”1″ ]Fortrengte vitneforklaringer. Othman-rapporten viser til at datidens granskninger så bort fra lokalbefolkningens vitneforklaringer om et annet fly, lysglimt på himmelen og at Hammarskjöld-flyet sto i brann før styrten. «Undervurdert» ble også vitnesbyrdet til en som overlevde styrten, men senere døde – han hadde sett gnister i luften rett før krasjet.
Othman mener det er plausibelt at flyet ble angrepet eller truet av et annet fly slik at det styrtet. Land som kan besitte relevant informasjon oppfordres nå til å finkjemme arkivene sine for mer som kan kaste klargjørende lys over saken.

Se også: Dag Hammarskjöld, seer og oppdagelsesreisende

[/ihc-hide-content]
Kommentarer
DEL