Bestill høstutgaven her

Visjonæren som ville gi verden gratis strøm

Teslafy Me
Regissør: Janja Glogovac
(Slovenia)

GLEMT GENI?: Filmen Teslafy Me tørker støv av historien om oppfinneren Nikola Tesla, som vi kan takke hver gang vi er oppkoblet mot verden.

Regissør Janja Glogovac har laget en underholdende dokumentarfilm om Nikola Tesla (1856–1943) og hans oppfinnelser. Vi blir kjent med en forbløffende genial mann via en film hvis kjernebudskap er at menneskeheten ignorerer arven etter Tesla – noe som kan være farlig.

Navnet Tesla assosieres kanskje i dag først og fremst med Elon Musks el-bil – oppkalt etter oppfinneren – men Teslas banebrytende arbeid innen trådløs overføring og hans talent for å kombinere det vitenskapelige og det mystiske er ikke helt glemt. Tesla patenterte et enormt antall oppfinnelser og kjempet for å beskytte dem store deler av livet, oppfinnelser som danner selve grunnlaget for dagens globalt oppkoblede verden.

Presise spådommer

Tesla, som var opptatt av universets egen intelligens, forutså en verden der vi kunne snakke med og se andre ved å trykke på en knapp. Han spådde til og med at dette ville bli mulig via en enhet «som får plass i lommen».

Teslas ideer ble oppfattet som truende oG dem med mindre Fantasi enn ham selv.

I likhet med tankegodset til andre visjonærer som var forut for sin tid, ble Teslas ideer oppfattet som truende av dem med mindre fantasi enn ham selv – ikke minst de som risikerte å tape penger på hans oppfinnelser: Tesla var fast bestemt på at oppfinnelsene hans burde benyttes til å gi gratis strøm til mennesker over hele verden.

Dette hindret ikke Thomas Edison i å forsøke å diskreditere Tesla, blant annet gjennom å ta livet av en elefant i New York ved å sende vekselstrøm gjennom den for å demonstrere faren ved Teslas nye elektriske strøm. [Det hele er festet til film i Edisons Electrocuting an Elephant fra 1903, som du kan søke opp på YouTube, red.anm.] Edison utførte flere slike elektrosjokk i sin aggressive kampanje mot Tesla. (Det hevdes at Edison selv var så livredd for elektrisk sjokk at han holdt sine lyspærer med en spenning på bare 100 volt.)

Filmen gjenforteller trofast denne historien, men den fikse filmtittelen og bruken av kommentatorer som blant annet inkluderer en «kjent numerolog» og en «oppfinner for Hollywood-filmer» samt Leonardo DiCaprio som miljøforkjemper, signaliserer at filmen søker å nå ut til et bredere publikum og ikke bare til dem som kjenner Nikola Tesla og hans oppfinnelser fra før.

Teslas røtter

Slovenskfødte Glogovac studerte ved Prahas berømte filmskole FAMU, der hun blant annet fikk undervisning av den erfarne tsjekkiske regissøren . . .

Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)

911:

Do the right thing


Spike Lee: NYC EPICENTERS 911->2021½
Spike Lees dokumentarserie som nå går på HBONordic, er en omfattende skildring av New York – ispedd minner, historier og innsikt fra øyenvitner til byens største terroraksjon.
DOKUMENTARFILM:

20 år etter 11. september


Dylan Avery: SEVEN
Et forskningsteam i Alaska har via forskning og nye datasimulerte modeller konkludert med at NIST-rapporten om 11. september har tatt feil. Noe for NRK?
ØKOFILM:

Sorg er det vi føler – når et tap er et faktum (se filmen her)


Andrea Culková: Žal Žen (Grief / Sorg)
Extinction Rebellion er en protestbevegelse i rask vekst. De går inn for å omforme kjærligheten til naturen og raseriet over politikernes passivitet til kollektiv handling. Men hva med sorgens politiske potensial?
CANNES:

Videreføring snarere enn reprise


Joachim Trier: Verdens verste menneske
Med Verdens verste menneske har Joachim Trier meget mulig laget sin hittil beste film. Og det er mer enn bare hovedstaden som knytter den til Reprise og Oslo, 31. august.
22. JULI:

Traumeberetningen


Aslaug Holm, Sigve Endresen: Generasjon Utøya
Utøya som arnested for gryende partitilknytning: Denne generasjonen lar seg fortsatt ikke kneble.
22. JULI:

Et undersøkende nåtidsbilde av 22. juli


Tommy Gulliksen: Arven etter 22. juli
Tommy Gulliksens andre dokumentar om 22. juli viser en sårbarhet som er både reflekterende, undrende og oppriktig ærlig.
Nick Holdsworth
Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte