GLEMT GENI? Filmen Teslafy Me tørker støv av historien om oppfinneren Nikola Tesla, som vi kan takke hver gang vi er oppkoblet mot verden.

Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.

Regissør Janja Glogovac har laget en underholdende dokumentarfilm om Nikola Tesla (1856–1943) og hans oppfinnelser. Vi blir kjent med en forbløffende genial mann via en film hvis kjernebudskap er at menneskeheten ignorerer arven etter Tesla – noe som kan være farlig.

Navnet Tesla assosieres kanskje i dag først og fremst med Elon Musks el-bil – oppkalt etter oppfinneren – men Teslas banebrytende arbeid innen trådløs overføring og hans talent for å kombinere det vitenskapelige og det mystiske er ikke helt glemt. Tesla patenterte et enormt antall oppfinnelser og kjempet for å beskytte dem store deler av livet, oppfinnelser som danner selve grunnlaget for dagens globalt oppkoblede verden.

Presise spådommer

Tesla, som var opptatt av universets egen intelligens, forutså en verden der vi kunne snakke med og se andre ved å trykke på en knapp. Han spådde til og med at dette ville bli mulig via en enhet «som får plass i lommen».

Teslas ideer ble oppfattet som truende oG dem med mindre Fantasi enn ham selv.

I likhet med tankegodset til andre visjonærer som var forut for sin tid, ble Teslas ideer oppfattet som truende av dem med mindre fantasi enn ham selv – ikke minst de som risikerte å tape penger på hans oppfinnelser: Tesla var fast bestemt på at oppfinnelsene hans burde benyttes til å gi gratis strøm til mennesker over hele verden.

Dette hindret ikke Thomas Edison i å forsøke å diskreditere Tesla, blant annet gjennom å ta livet av en elefant i New York ved å sende vekselstrøm gjennom den for å demonstrere faren ved Teslas nye elektriske strøm. [Det hele er festet til film i Edisons Electrocuting an Elephant fra 1903, som du kan søke opp på YouTube, red.anm.] Edison utførte flere slike elektrosjokk i sin aggressive kampanje mot Tesla. (Det hevdes at Edison selv var så livredd for elektrisk sjokk at han holdt sine lyspærer med en spenning på bare 100 volt.)

Filmen gjenforteller trofast denne historien, men den fikse filmtittelen og bruken av kommentatorer som blant annet inkluderer en «kjent numerolog» og en «oppfinner for Hollywood-filmer» samt Leonardo DiCaprio som miljøforkjemper, signaliserer at filmen søker å nå ut til et bredere publikum og ikke bare til dem som kjenner Nikola Tesla og hans oppfinnelser fra før.

Teslas røtter

Slovenskfødte Glogovac studerte ved Prahas berømte filmskole FAMU, der hun blant annet fikk undervisning av den erfarne tsjekkiske regissøren Otakar Vávra.
. . .

Kjære leser. Du har lest over 15 frie artikler, kan vi derfor be deg tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr.

Abonnement kr 195 kvartal