Terror med ufint etterspill 


KRONIKK: Var terrorangrepet i Barcelona den spanske regjeringens mislykkede forsøk på å forhindre katalansk selvstendighet?

Internasjonal frilansskribent for Ny Tid
Email: emmabakkevik@gmail.com
Publisert: 2017-09-14

[Ny Tid beklager at denne artikkelen i den trykte utgaven var tillagt feil etternavn, så det så ut som det var Morgenbladets journalist Emma Tollersrud, som hadde skrevet den.] Saken er også noe redigert, og her tillagt klikkbare kilder, etter trykk.]

Barcelona er et mekka for kunst, kultur, uteliv – og natur. Men Catalunyas hovedstad er også åsted for politisk dramatikk – og, som vi så nylig, terror. Katalanerne har siden Francos død i 1975 vært svært bevisste på sin egen identitet, og mange av dem ønsker uavhengighet fra den spanske kronen. De siste årene har kravet om selvstendighet blitt offisiell politikk i regionen, noe regjeringen i Madrid ikke har sett på med blide øyne. Spørsmålet er hvor langt de spanske myndighetene er villige til å gå for å forhindre katalansk selvstyre.

Folkeavstemning. Etter terrorangrepet på La Rambla i Barcelona 17. august 2017, har mange stilt seg skeptiske til de spanske medienes fremstilling av saken. Avisene kom med ufine kommentarer om de katalanske politikernes manglende grep om situasjonen og nærmest anklaget dem for hendelsen. På motsatt hold reises det spørsmål ved den spanske regjeringens rolle i det hele. Kritiske røster hevder sågar at aksjonen var orkestrert fra Madrid; IS har kanskje tatt på seg skylden/æren for angrepet, men de ekte bakmennene kan muligens vise seg å ha en mer lokal tilhørighet enn Midtøstens mest kjente terrorgruppe.

Men hvorfor skulle som noen påstår, spanjolene ha iscenesatt et angrep på eget territorium? Jo, kanskje for å unngå at Catalunya skulle falle i hendene på katalanerne, som forbereder seg på folkeavstemningen om uavhengighet 1. oktober. At det er i den spanske regjeringens interesse å stikke kjepper i hjulene på den katalanske frigjøringsprosessen, er ingen overraskelse. Derfor spørres det om det ikke nettopp er en måte å gjøre dette på ved å blottlegge katalanernes «inkompetanse» i en dramatisk situasjon der det står om liv, og således «bevise» at katalanerne ikke er modne for selvstyre. På dette viset kunne regjeringen i Madrid ha oppnådd å skremme befolkningen – både den katalanske og den spanske – til å søke tilflukt under den sterke nasjonalstatens vinger, og slå fra seg alle ideer om å skulle splitte opp føderasjonen. Alt i alt en enkel seier for hovedstaden, ifølge enkelte.

Kritiske røster hevder at terroraksjonen var orkestrert fra …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)