Hotel Mumbai Regissør Anthony Maras
Hotel Mumbai Regissør Anthony Maras

Terror som underholdning?

TERROR PÅ FILM: Filmen om terrorangrepene på Taj Mahal Palace Hotel i Mumbai synliggjør utfordringene ved å lage spillefilm om denne typen hendelser.

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 13.06.2019
Hotel Mumbai

Anthony Maras (Australia, USA, India)

Fiksjonsfilmerbasert på terrorangrep og andre brutale hendelser fra virkeligheten er intetnytt. I fjor ble dette imidlertid aktualisert i en svært ubehagelig konteksther i Norge, da de to første spillefilmene om 22. juli ble sluppet. En av disseble regissert av britiske Paul Greengrass, som i tillegg til å ha utmerket segsom Jason Bourne-regissør nærmest har skapt skole for denne type skildringermed filmer som Bloody Sunday og United 93.

Greengrass har trolig vært eninspirasjonskilde for den australske filmskaperen Anthony Maras’spillefilmdebut Hotel Mumbai, som skildrer terrorangrepene i Mumbai 26. november 2008. Engruppe væpnede terrorister fra den militante islamistiske organisasjonenLashkar-e-Taiba ankom via gummibåter og angrep ulike mål i byen, deriblantsentralstasjonen og det luksuriøse Taj Mahal Palace Hotel. Attentatet varte ifire dager. Minst 174 mennesker ble drept – inkludert 9 av terroristene – ogflere hundre ble skadet.

Bredt karaktergalleri

Filmen dreier seg hovedsakelig om hendelsene i og rundt Taj Mahal Palace Hotel, der 31 mennesker mistet livet. Det nærmeste den kommer en hovedkarakter, er småbarnsfaren Arjun (Dev Patel), som sårt trenger lønnen han får for skiftet sitt. Han jobber under Hemant Oberoi (Anupam Kher), som styrer hotellkjøkkenet med myndig hånd under mottoet «gjesten er gud». Der brorparten av filmens karaktergalleri er opp- eller omdiktet av hensyn til de virkelige personene, er Oberoi basert på hotellets faktiske kjøkkensjef.

https://youtu.be/dn1VQlqpLVM

Armie Hammer og Nazanin Boniadi spiller et velstående par som sjekker inn for å nyte hotellets luksus med spedbarn og barnepike (Tilda Cobham-Hervey), mens Jason Isaacs har rollen som en russer som har planlagt å nyte eksklusive drikkevarer med innleide jenter på suiten sin. Andre rollefigurer som gis plass i filmen, er et australsk backpackerpar, et par politifolk som etter hvert tar seg inn på det beleirede hotellet – samt noen av de unge pakistanske mennene som utfører terroraksjonen.

Det er kanskje urettferdig å holde mot en spillefilm at den tar i bruk virkemidlene mediet har til rådighet.


… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Gratis prøve
Kommentarer