Hotel Mumbai Regissør Anthony Maras
Hotel Mumbai Regissør Anthony Maras

Terror som underholdning?


TERROR PÅ FILM: Filmen om terrorangrepene på Taj Mahal Palace Hotel i Mumbai synliggjør utfordringene ved å lage spillefilm om denne typen hendelser.

Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 2019-06-13
Hotel Mumbai

Anthony Maras (Australia, USA, India)

Fiksjonsfilmer basert på terrorangrep og andre brutale hendelser fra virkeligheten er intet nytt. I fjor ble dette imidlertid aktualisert i en svært ubehagelig kontekst her i Norge, da de to første spillefilmene om 22. juli ble sluppet. En av disse ble regissert av britiske Paul Greengrass, som i tillegg til å ha utmerket seg som Jason Bourne-regissør nærmest har skapt skole for denne type skildringer med filmer som Bloody Sunday og United 93.

Greengrass har trolig vært en inspirasjonskilde for den australske filmskaperen Anthony Maras’ spillefilmdebut Hotel Mumbai, som skildrer terrorangrepene i Mumbai 26. november 2008. En gruppe væpnede terrorister fra den militante islamistiske organisasjonen Lashkar-e-Taiba ankom via gummibåter og angrep ulike mål i byen, deriblant sentralstasjonen og det luksuriøse Taj Mahal Palace Hotel. Attentatet varte i fire dager. Minst 174 mennesker ble drept – inkludert 9 av terroristene – og flere hundre ble skadet.

Bredt karaktergalleri

Filmen dreier seg hovedsakelig om hendelsene i og rundt Taj Mahal Palace Hotel, der 31 mennesker mistet livet. Det nærmeste den kommer en hovedkarakter, er småbarnsfaren Arjun (Dev Patel), som sårt trenger lønnen han får for skiftet sitt. Han jobber under Hemant Oberoi (Anupam Kher), som styrer hotellkjøkkenet med myndig hånd under mottoet «gjesten er gud». Der brorparten av filmens karaktergalleri er opp- eller omdiktet av hensyn til de virkelige personene, er Oberoi basert på hotellets faktiske kjøkkensjef.

Armie Hammer og Nazanin Boniadi spiller et velstående par som sjekker inn for å nyte hotellets luksus med spedbarn og barnepike (Tilda Cobham-Hervey), mens Jason Isaacs har rollen som en russer som har planlagt å nyte eksklusive drikkevarer med innleide jenter på suiten sin. Andre …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)