– Telenor har skylda

Telenor står bak feilen som gjorde at alle norske telefonstemmer forsvant under Melodi Grand Prix. Det bekrefter tyske Digame overfor Ny Tid.

Den 22. mai. kunne Ny Tid på sin nettside, avsløre at telefonstemmene til hundretusener av nordmenn ble borte under Melodi Grand Prix-finalen den 16. mai, da Alexander Rybak stakk av med seieren for Norge.

Nordmenn stemte for omtrent 1,5 millioner kroner. Først sa NRK og Telenor at de ikke ville refundere kostnadene. Etter at de andre norske mediene grep fatt i saken, snudde imidlertid Telenor. Ingen skal måtte betale for de bortkastede telefonstemmene.

Bare juryens stemmer telte med da de norske poengene skulle deles ut. Det kostet Bosnia-Hercegovina 8.-plassen. De havnet på 9.-plass. For mens det norske folk stemte Bosnias bidrag inn til en tredjeplass og 8 poeng, likte ikke den NRK-dominerte fagjuryen bidraget fra Balkan og ga dem null poeng.

Nekter å innrømme skyld

Tre uker etter stemmeskandalen mener Telenor det fortsatt er uklart hvem som har skyld i stemmeskandalen. Telenor nekter å kommentere saken før de har fått en rapport om saken.

– Dette er en sak mellom Telenor, Digame, EBU og NRK. Jeg kommer tilbake til dere så snart det er noe klart i forbindelse med utredningen fra teknisk personell i Digame og Telenor, sier Telenors informasjonssjef Elisabeth Evjenth.

Men fra det tyske teleselskapet Digame, som hadde ansvaret for alle stemmene i Eurovison Song Contest-finalen, får Ny Tid en e-post som fastslår at det nettopp er Telenor som har skylden. Da Digame hadde klargjort de norske resultatene på kvelden 16. mai, ble de plutselig informert av Telenor om at en «alvorlig feil» hadde oppstått i stemmetallene.

– Vi ugyldiggjorde umiddelbart de norske resultatene og informerte de involverte partene om forsinkelsen. Etter at vi hadde mottatt de korrigerte resultatene fra Telenor, begynte vi å telle de norske stemmene på nytt. Men ettersom de nasjonale jurystemmene må inkluderes, og resultatene ikke ville bli verifisert i systemene våre tidsnok, ville vi ha risikert å levere ukorrekte tall, forteller informasjonssjef Thomas Niedermeyer i Digame til Ny Tid.

Han hevder at det i siste liten ble bestemt, i samsvar med Eurovision Song Contests regler, at kun den norske fagjuryens stemmer skulle brukes som Norges offisielle resultater.

Pinlig for Norge

– Dette gjorde vi for å spare Norge for å presentere ukorrekte poeng foran 100 millioner av seere. Det ville vært pinlig, forklarer Niedermeyer.

Norge ble da det eneste av de 42 deltakerlandene som presenterte kun fagjuryens poeng.

De tekniske problemene er forklaringen på at Norge og Stian Barsnes Simonsen ble siste land som avga stemmer, noe som forvirret både NRK-kommentatorer Synnøve Svabø og et par millioner norske tv-tittere. Når Ny Tid konfronterer Evjenth med Digames klare tale, i motsetning til Telenors tåketale, svarer hun:

– Det blir vanskelig å si noe om Digames uttalelser når vi ikke vet hva som virkelig skjedde. Vi er uenige med Digame, men er i dialog. Vi mener vi leverte på riktig måte, og lurer på hvorfor Digame ikke brukte stemmene, hevder Evjenth.

Fredag ettermiddag 22. mai snakket Ny Tid med de informasjonsansvarlige i Eurovision Song Contest, som da ikke kjente til problemet. Etter at Ny Tid la ut saken om Grand Prix-skandalen klokken 15.22, kom så Eurovision med en pressemelding kl. 16.44. I denne ble feilen innrømmet:

«I Norge har en teknisk feil fra telefonoperatøren forhindret dem fra å telle de innkommende telefon- og sms-stemmene. Derfor ble kun juryens stemmer brukt fra Norge.»

Takker Ny Tid

Ny Tids avsløring er blitt sitert rundt om i Europa. 27. mai skrev den bosniske avisen Monet: «Takket være det norske magasinet Ny Tid fikk den norske offentligheten vite om de tekniske problemene, mens NRK ikke så dette som viktig å presentere for sine seere.»

Tabben ble oppdaget da skuffede bosniere lurte på hvorfor Bosnia ikke fikk noen poeng fra Norge i år. Det pleier de å få. Dette var bakgrunnen for at Ny Tid ble tipset.

«Fagjuryen er tilbake i ESC-avstemmingen, men folkets stemmer skal veie like tungt som ekspertenes», skrev NRK på sine nettsider i forkant av Melodi Grand Prix-finalen. Det kostet fem kroner å stemme, og det var mulig å stemme 20 ganger fra hver telefon. Det vil si at de ivrigste stemmerne kunne svi av 100 kroner hver på stemmer fra hver telefon – noe som altså var helt bortkastet.

Grand Prix er kjent for at publikum fra gode naboland stemmer på hverandre, og telefonstemmingen skapte i år ekstra stort engasjement. Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre avslørte overfor Islands utenriksminister, under EFTA-landenes EU-forhandlinger i Brussel, at også han stemte på Island og sangen Is it true? via sms.

Det var altså forgjeves. Stemmene til både Støre og nordmenn flest gikk rett i vasken.

Kommentarer