Leder: Telenor bør blø

Det er flott dersom Telenor taper 12 milliarder på sin Alfa-tvist i Russland. Pengetap er nemlig det eneste språket norske politikere forstår.
Avatar
Email: dag@nytid.no
Publisert: 11.06.2009

I dag, 12. juni, skal norske politikere debattere den nye stortingsmeldingen om norsk utenrikspolitikk .

Dessverre er det lite som tyder på at de viktigste og mest brennbare spørsmålene om Norges forhold til dets største naboland, Russland, vil bli behandlet. Til det er det norske politiske systemet for pengeorientert. Man er mer opptatt av å tjene «norske interesser», som egentlig betyr å kare til seg mest mulig av andre lands rikdom og arbeidsinnsats, enn av å tjene enkeltmenneskets interesser.

Det viktigste er ikke hvordan det går med russerne, som lever under Vladimir Putins stadig kaldere og farligere regime, men hvordan rike nordmenn skal bli enda rikere. En slik tenkning, som har vært rådende de siste par tiårene, tjener imidlertid ikke «norske interesser». Snarere er dette en tenkning som truer norske økonomiske interesser på kort sikt, mens den også kan true nordmenn flest på langt sikt.

Et konkret eksempel på hvor kjapt det kan snu, er den pågående famøse konflikten mellom Telenor, der den norske stat er majoritetseier, og det private russiske firmaet Farimex. For noen år siden var statsminister Kjell Magne Bondevik lykkelig til stede da Telenor helt ukritisk gikk inn i VimpelCom.

Striden står om andeler i VimpelCom, der rikingen Mikhail Fridman og hans Alfa-gruppe er hovedeier. VimpelCom-aksjonæren Farimex har saksøkt Telenor, og har nå vunnet fram i to rettsinstanser i Russland. Ankedomstolen i Omsk har tilkjent Farimex 12 milliarder kroner i erstatning for at Telenor skal ha forsinket et oppkjøp av en annen mobiloperatør.

Hvem som har rett, er ikke så interessant. Det interessante er at Telenor og norske myndigheter selv har vært med på det tvilsomme spillet i så mange år. Det er først når det ikke går deres vei, at de begynner å klage.

Denne uka ble det kjent at ankedomstolen utsetter behandlingen av saken til september. Da blir det enda mer ventetid. Imens har russiske rettsmyndigheter nå lagt ut melding på sine nettsider om at Telenor-aksjene kommer til å bli lagt ut for salg ved auksjon i nær framtid. De norske telesjefene raser selvfølgelig.

Men de fortjener ikke bedre. Er man med på leken, får man tåle steken. Hvis det er 12 milliarder kroner i tap som skal til for å få norske politikere og næringslivsfolk til å skjønne det sanne ansiktet ved Vladimir Putins regime, så er det verdt summen.

Da får vi håpe Telenor taper så det suser. Så kanskje norske penger framover heller blir investert i demokratiske russiske organisasjoner, istedenfor i tvilsomme oligark-

selskaper med nærkontakt til Putin-regimet. Ny Tids spaltister Anna Politkovskaja og Natalia Novozhilova har i lang tid advart mot slike kortsiktige kapitalinvesteringer, som er med på å bygge opp de krefter de prøver å bekjempe. Til ingen nytte. Også for Jens Stoltenberg & co har det bare vært snakk om penger, penger, penger – ikke mennesker, mennesker, mennesker.

Og når Telenors tidligere konsernsjef, Tormod Hermansen, nå råder etterfølgeren Fredrik Baksaas til å gjøre opp på bakrommet med Fridman utenfor rettssystemet, så antyder det hvor korrupt også norske næringslivsfolk kan tenke. Stoltenbergs reise til Moskva for å få Putin til å gripe inn for å redde Telenor, var pinlig. Bedre blir det ikke når norske journalister håpefullt følger opp samme vinkling overfor Putin. Det var ikke bare på 70-tallet man bøyet hodet for diktatorer. Det skjer nå også.

Denne helga kommer Aleksandr Nikitin, styreleder for Bellona i St. Petersburg, til Norge. Han har med et klart budskap til nordmennene: Våkn opp! Putins Russland er ikke som dere tror.

Måtte han bli hørt.

Kommentarer