Teknologiskeptikerne

Det skjer hver gang noe nytt er på trappene. Skeptikerne melder seg. Utviklingsmotstanderne. De som ser problemer før løsningene.

Som i forrige ukes utgave av Ny Tid. Oppslaget i Nye Tider-seksjonen, «Revolusjon med sveiv», handler om hvordan også verdens fattige barn nå kan få sjansen til å bruke pc og internett. Den amerikanske IT-professoren Nicholas Negroponte og Linux satser nemlig på å kunne tilby millioner av barn og ungdom i Afrika og Asia grønne, strømproduserende lap-toper som ikke koster mer enn 100 dollar. Mottoet er «One Laptop per child». Mens mikroprosessorprodusenten Intel satser på en fullverdig pc til 300 dollar under mottoet «World Ahead».

Milliardsatsingen kan bringe en skolejente i Nigeria på nett i løpet av året. FNs generalsekretær Kofi Annan, som stilte opp på pressekonferanse med Negroponte, mener at det revolusjonerende prosjektet er et «uttrykk for global solidaritet». I det 21. århundre er det en menneskerettighet å kunne komme på nett. Hva vil pc-løse barn i Nigeria og India si om å kunne surfe på verdensveven?

Antagelig ikke det samme som norske forskere og Afrika-eksperter. For de er skeptiske, som i de fleste saker der ny teknologi tas opp:

«Det er mange grunner til at radio er, og lenge fortsatt vil være, det viktigste mediet i Afrika… it krever opplæring og vedlikehold, stabil tilgang til strømnett og telenett,» uttaler stipendiat Kristin Skare Orgeret ved Institutt for medier og kommunikasjon.

Nettopp. Mens resten av verden surfer på nett, får afrikanere holde seg til radioen fra 1950-tallet. Opplæring og vedlikehold er jo slikt som de ikke forstår seg på. Og utbyggingen av strøm- og telenett vil selvfølgelig ikke eksplodere dersom flere fikk noe interessant å bruke nettilgangen på.

Så stipendiaten har rett. Radio – som vel å merke er lite utviklende i forhold til de nye multimediene – vil dessverre prege Afrika også framover. Æren tilfaller ikke nyskapende pc-produsenter, men konservative krefter som roper stans når nye teknologi-ideer kan hjelpe de fattige .

Også medieprofessor Helge Rønning advarer forrige uke advarte mot satsingen på billigmaskiner: «Å tenke at man skal løse utviklingsproblemer med å dele ut datamaskiner, minner litt om teknologifetisjisme. Kommunikasjon er ikke et redskap, det er en prosess,» sier Rønning.

Nettopp. Når du daglig surfer ved hjelp av pc-en, er datamaskinen din altså ikke et redskap eller en teknologisk oppfinnelse, men bare del av en prosess.

Slik kan det gå når skepsis-fetisjismen får råde. Mens frykten for nye teknologiforsøk som vanlig preger det norske ordskiftet, forsøker afrikanske ungdommer å holde seg mest mulig oppdatert. Har du noe du vil si dem, er det bare å radiokringkaste det via langbølgebåndet.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here