TEKNOLOGI: Under Sundance filmfestival og på Berlinalen ble det vist flere filmer med teknologi som en sentral del av handlingen. Hva gjør teknologien med oss?

Email: hyahr@yahrfilms.com
Publisert: 2020-03-06
Saudi Runaway

Susanne Regina Meures (2020)

Teknologiens rolle i våre liv og i den kreative (film)prosessen fungerte som både bakteppe og fortelling i flere filmer under årets Sundance-festival. Ikke så rart, vi skriver tross alt 2020, og en mobiltelefon kan fungere som filmkamera. Men hvilken rolle har mobilen og andre elektroniske duppeditter i dagliglivet? Og hva med konsekvensene av vår avhengighet av disse «hjelpemidlene»? Klarer vi å glede oss over teknologien samtidig som vi passer på ikke å bruke den for mye? To filmer byr på nyttig innsikt i hvordan vi kan oppnå en balanse.

The Social Dilemma

Social Dilemma

The Social Dilemma er en film jeg gikk for å se med et agnostisk utgangspunkt. Den virket for så vidt interessant nok, men jeg regnet ikke med at den skulle gjøre særlig inntrykk

.

Snart var jeg imidlertid både betatt og oppslukt. Jeff Orlowski (Chasing Ice) har regien, og filmen er en kraftig advarsel om farene ved bruk av sosiale medier og risikoen ved et samfunnsengasjement (eller mangelen på ditto) som følge av ønsket om aksept og behovet for tilhørighet.

De teknologiske innovatørene erkjenner at de har skapt et monster, og de ønsker at vi
(brukerne) skal våkne opp før det er for sent.

De gode samtalene forsvinner, og vi har fått en oppblomstring av falske nyheter. Filmen tar også opp dette, og hvilken betydning det har for demokratiet, presentert i en historisk linje som belyses av trollmennene fra Silicon Valley som laget plattformene for sosiale medier. Til og med utvikleren som var med å skape Facebooks «liker»-knapp, er med. De teknologiske innovatørene erkjenner at de har skapt et monster, og de ønsker at vi (brukerne) skal våkne opp før det er for sent. Kommer vi til å gjøre det?

Abonnement kr 195/kvartal

Filmen er en oppfordring til handling når det gjelder teknologiens mange farer, men den er også et kontrapunkt til Saudi Runaway , som belyser teknologiens endringsmakt.

Saudi Runaway

Saudi Runaway er en modig, livsforandrende film fra …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)