Teknologiens rolle i våre liv og i den kreative (film)prosessen fungerte som både bakteppe og fortelling i flere filmer under årets Sundance-festival. Ikke så rart, vi skriver tross alt 2020, og en mobiltelefon kan fungere som filmkamera. Men hvilken rolle har mobilen og andre elektroniske duppeditter i dagliglivet? Og hva med konsekvensene av vår avhengighet av disse «hjelpemidlene»? Klarer vi å glede oss over teknologien samtidig som vi passer på ikke å bruke den for mye? To filmer byr på nyttig innsikt i hvordan vi kan oppnå en balanse.

The Social Dilemma

Social Dilemma

The Social Dilemma er en film jeg gikk for å se med et agnostisk utgangspunkt. Den virket for så vidt interessant nok, men jeg regnet ikke med at den skulle gjøre særlig inntrykk

.

Snart var jeg imidlertid både betatt og oppslukt. Jeff Orlowski (Chasing Ice) har regien, og filmen er en kraftig advarsel om farene ved bruk av sosiale medier og risikoen ved et samfunnsengasjement (eller mangelen på ditto) som følge av ønsket om aksept og behovet for tilhørighet.

De teknologiske innovatørene erkjenner at de har skapt et monster, og de ønsker at vi
(brukerne) skal våkne opp før det er for sent.

De gode samtalene forsvinner, og vi har fått en oppblomstring av falske nyheter. Filmen tar også opp dette, og hvilken betydning det har for demokratiet, presentert i en historisk linje som belyses av trollmennene fra Silicon Valley som laget plattformene . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Abonnement kr 195 kvartal