Tegnere drapstrues for USA-kritikk

Vitser du om Irak-krigen eller kristendom, kan du få vestlige fundamentalister på nakken.

Ny Tid
[satire] Det er en ikke helt vanlig dag hjemme hos tegneren Ted Rall. Han er godt vant til truende e-post og telefoner på grunn av sine politiske tegneserier, men denne dagen står en hissig gjeng med New York-brannmenn utenfor døra.

– De prøvde å bryte seg gjennom døra for å angripe meg, forteller Rall til Ny Tid.

Det rant over for brannmennene på grunn av en serie der Rall antydet at heltene fra 11. september var en ny overklasse blant New Yorks offentlig ansatte. Rall er en satiriker med storslegga som våpen og hadde i sin framtidsvisjon fra 2011 trukket paralleller mellom brannmennene og diktatorer i den tredje verden. I serien svømmer brannmennene i dollargaver og kjøres til brannsteder i egen limousin, men Rall hadde ikke drømt at det skulle provosere slik at han fikk truende brannmenn dundrende på døra. Amerikanske tær er imidlertid blitt langt

ømmere etter terrorangrepene i 2001.

– Jeg blir stadig truet på grunn av tegningene mine, og dette har bare økt etter at det politiske klimaet i USA beveget seg mot høyre etter 11. september. Enhver kritikk av Bush-administrasjonen og dens politikk møtes av hatsk retorikk og truende respons. Jeg er også blitt sparket fra flere aviser og magasiner som et resultat av kritikk og trusler fra høyresiden.

Hissig motstand

Samtidig som muslimer brente norske og danske flagg på grunn av Muhammed-karikaturene i Jyllands-Posten og Magazinet, havnet den Pulitzer-priste avistegneren Tom Toles i trøbbel på grunn av en tegning i avisa Washington Post. Flere militære toppledere mente tegningen av en lemlestet amerikansk soldat var smakløs. De skrev et hissig brev til avisa der de hevdet at Toles fornærmet soldatene for å score et billig politisk poeng.

Toles, Rall og Dan Perkins, sistnevnte lager under kunstnernavnet Tom Tomorrow tegneserien This Modern World, er tegnerne som hyppigst får drapstrusler i USA på grunn av sine frittalende tegninger.

– Sensur og hissige reaksjoner er blitt et omfattende problem etter 11. september. På 1990-tallet sendte sinte lesere brev til redaktøren, men i dag organiserer de kampanjer og boikotter for å motarbeide tegnere de misliker. Bloggene, som i USA i hovedsak er høyrevridde, bidrar også. Redaktører sensurerer sjelden arbeidet mitt selv, men de nøler ikke med å kaste tegneren til ulvene hvis tegningene framprovoserer hatske reaksjoner. Flere av mine kollegaer snakker nå for første gang om å flytte fra USA, fordi det er blitt så vanskelig å jobbe her, forteller Rall.

Mørkemenn og ekstremister

I Norge driver Karstein Volle i samme satiretradisjon med tegneserien Fakta fra verden, der han i anledning Muhammed-striden driver gjøn med det han kaller religiøse ekstremister og mørkemenn.

– Jeg har ennå ikke blitt sensurert på noen måte, merkelig nok. Det eneste som dukker opp er en og annen e-post fra lesere, hvor jeg blir kalt en terroristforherligende satan. Ted Rall, Tom Tomorrow og Tom Toles får derimot drapstrusler jevnlig. Derfor synes jeg det virket hyklersk da Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk sto fram i VG og portretterte seg selv som en martyr for ytringsfriheten. Mannen er en kristen ekstremist, og at han har klart å svinge Muhammed-debatten til et spørsmål om ytringsfrihet er litt av en bragd, mener Volle.

Ted Rall lar seg ikke skremme utenlands, men dersom han fortsetter å lage serier der han for eksempel framstiller enkene etter 11. september som mediakåte kynikere eller tegner Ronald Reagan i helvete, vil truslene neppe stoppe. Han ser tydelige paralleller mellom de hissige reaksjonene blant både muslimer og høyreorienterte.

– Jeg vet like lite om hva som skjer i hodet til en konservativ amerikaner som en radikal islamist. Skal jeg være rettferdig må det sies at ingen konservative har brent ned ambassader eller startet opptøyer på grunn av en avistegning, men kritikken av Irak-krigen og Bush ser ut til å ramme hardere enn man skulle tro. Kanskje det er fordi, innerst inne, vet de konservative at de tar feil. Det fører til usikkerhet, som igjen fører til hat og frykt, avslutter Rall.

Kommentarer
DEL