Tegn i solens opprinnelse

Mange stiller seg uforstående til japanernes kompliserte skrifttegn. Da har de ikke lest Anne Thelle Backers prisbelønte bok.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Hva er vitsen med bokmål og nynorsk som offisielle språk i ett og samme land? Historie og kultur, identitet og tilhørighet?

Anne Thelle Backer har ihvertfall med boka «Japan – Solens opprinnelse» på en overbevisende og lettfattelig måte vist at det kompliserte og mangfoldige ikke er ensbetydende med babylonsk forvirring.

Kanji er det japanske ordet for de til dels svært kompliserte skrifttegnene som japanerne adopterte fra kineserne på 600-tallet. Kanji er ikke bokstaver, men symboler for ord og følelser, gjenstander og tanker. Kort sagt det meste mellom himmel og jord.

Nettopp hvordan symbolene ble til, hvordan ulike symboler er satt sammen og hva de betyr i forskjellige sammenhenger, er Thelle Beckers innfallsvinkel til å gi norske barn og ungdom et innblikk i Japan – solens opprinnelse.

Kvinnetegn

Thelle Backer skriver lettfattelig for de unge i en rikt illustrert bok med oppgaver og oppskrifter. Men med sin spørrende stil gir hun side for side innblikk i japansk kultur og tankegods som burde vekke nysjerrigheten også hos voksne.

Visste du for eksempel at tegnet for kvinne sammen med tegnet for stein betyr sjalusi? Jo, vi kan kanskje se for oss en kvinne som står med løftet kastearm for å gi en utro mann som fortjent.

Eller at tegnet for kvinne satt sammen tre ganger som i et trekløver betyr ondskap? Visstnok fordi flere kvinner under samme tak leder til sladder, som igjen fører med seg det som verre er. Og at tegnet for mann er bygd opp av tegnene for styrke og rismark?

Flere eksempler trengs ikke for å overbevise de fleste om at Japan ikke akkurat er bygd i likestillingens tegn. Liten trøst for feminister er det da at tegnet for kvinne sammen med tegnet for barn betyr å være glad i.

Solens opprinnelse

Hvordan fikk Japan navnet sitt? Hvem var den første keiseren i Japan og når levde han? Slik begynner det første av fem kapitler, og svarene søker Thelle Backer altså å gi gjennom tegnene.

De to tegnene for Japan betyr sol og opprinnelse. Tegnet for opprinnelse er enkelt og forståelig symbolet for et tre med røtter. Og det er solen som har sin opprinnelse i landet.

Solen har nemlig en sentral plass i japansk mytologi med solgudinnen Amaterasu som en av de viktigste gudene på himmelhvelvingen. Kanskje japanerne virkelig trodde at solen ble til i Japan, spør forfatteren, og refererer fra åpningen av et brev den japanske keiseren på begynnelsen av 600-tallet skrev til keiseren i Kina:

«Fra Himmelsønnen i landet hvor solen står opp til Himmelsønnen i landet hvor solen går ned.» Ikke rart at også vi i Norge kjenner til uttrykket «soloppgangens land».

Den første keiseren het Jimmu og besteg tronen i år 660 før Kristus. Jimmu var oldebarnet til solgudinnen Amaterasu.

Dermed tas vi med inn i myten om at keiseren hører til blant gudene, høyt hevet over menneskene. En myte som levde sterkt hos japanerne til de amerkanske styrkene okkuperte Japan i 1945 og tvang keiseren til å holde en radiotale der han fortalte folket at han var et helt vanlig menneske.

Guddommelig vind

Nettopp mytene og legende som Thelle Backer i små drypp krydrer kapitlet om Japans opprinnelsen, skulle borge for spennende historielesing for de unge, og gi en og annen aha-opplevelse av japanske ord vi har hørt og endog bruker uten helt å vite hva de betyr.

Kamikaze, for eksempel. De fleste kjenner kanskje til at betegnelsen ble brukt om japanske selvmordsflyvere under den andre verdenskrigen, som med dødsforakt på vegne av fedreland og keiseren kræsjlandet sine bombefly mot fiendens mål.

Men det var en helt annen historisk hendelse som ga kamikaze japanerne betydning: I 1281 prøvde mongolerne med en overmakt på 140.000 mann å innvadere øygruppen. Da det så ut som verst, feide imidlertid en kraftig tyfon over den japanske kysten og knuste den mongolske flåten til pinneved.

Derav kamikaze, som skrives med tegnene guddommelig og vind.

Tegn for tegn

De påfølgende kapitlene om Japans geografi, tankegods, kultur og tradisjoner fremkaller den samme nysjerrigheten og iveren etter å lese mer om solens opprinnelse, noe som forfatteren tilkjennegir som et mål med boka.

Riktignok er undertegnede, som i likhet med Thelle Backer har vokst opp i Japan, kanskje spesielt interessert. Men at forfatteren nettopp har fått Kulturdepartementets fagbokpris for 2000, skulle borge for at «Japan – Solens opprinnelse» er noe for både unge og gamle som vil forstå et folk som ikke er lett å bli klok på.

Norge ble kanskje bygget stein for stein. Men Japan ble bygget tegn for tegn.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here