Tax us if you can

Søndag 3. april smalt det. Panama Papers kapret overskriften i alle medier, og med ett var verden et mer utrygt sted for svært mange rike mennesker med skjulte formuer. Den ene etter den andre har blitt avslørt som skattesnylter, fra presidenter til fotballstjerner. Tidenes største dokumentlekkasje peker ikke bare på skatteunndragelse fra profilerte politikere og […]

Lindahl er leder i Changemaker. Epost hslindahl@gmail.com

Søndag 3. april smalt det. Panama Papers kapret overskriften i alle medier, og med ett var verden et mer utrygt sted for svært mange rike mennesker med skjulte formuer. Den ene etter den andre har blitt avslørt som skattesnylter, fra presidenter til fotballstjerner. Tidenes største dokumentlekkasje peker ikke bare på skatteunndragelse fra profilerte politikere og andre i maktens sirkler, men avslører også et system som gjør det fullt mulig og lovlig å unndra skatt. Det føles selvfølgelig godt når enkeltindivider som snylter på fellesskapets goder, avsløres og bringes frem i lyset – men skal vi få bukt med bruken av skatteparadiser, må vi endre systemet som muliggjør skattesnusket.
Panama Papers setter spørsmålstegn ved statsledernes, kjendisenes og millionærenes manglende dømmekraft over rett og galt, men enda viktigere er det at avsløringene peker på et regelverk som muliggjør fenomenet. De juridiske smutthullene muliggjør også at store internasjonale selskaper som Google og Starbucks kan benytte seg av skatteunndragelse med den største selvfølgelighet.

Fattige rammes hardest. Konsekvensene av det Panama Papers-avsløringene rammer ikke de rikeste hardest, selv om det er lett å tenke det. Vi vet allerede at det hvert år forsvinner ti ganger så mye penger ut av utviklingsland gjennom ulovlig kapitalflukt som verdens totale bistand til landene. Når den globale skattetriksingen nå rulles opp i sitt fulle, skitne omfang må vi derfor ikke glemme at de som har blitt sterkest rammet, er utviklingsland som ikke får tilgang på skatteinntektene de har krav på – skatteinntekter som kunne gått til utbygging av skoler, sykehus og veier.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL