Tatt av strømmen

Marc Elsberg: Blackout. Tomorrow Will Be Too Late Penguin Books, UK

Marc Elsbergs skremmende bestselger om hvordan el-terrorisme kan styrte et samfunn foreligger nå engelsk.

Ranveig Eckhoff
Eckhoff er fast anmelder for Ny Tid.
Email: ranveige@gmail.com
Publisert: 15.06.2017
Blackout. Tomorrow Will Be Too Late
Forfatter: Marc Elsberg
Penguin Books, UK

Du sitter intetanende i bilen din en kald vinterkveld, du gleder deg til en aftenstund hjemme med peiskos og vin. Men plutselig er alt kaos. Gatelyktene streiker. Du blir påkjørt fra flere kanter. Skadet og omtumlet kommer du deg til sykehuset, som fylles av stadig flere trafikkskadde. Langsomt tikker meldingene inn. Store områder i hele Europa er rammet av strømstans. Ingenting virker. Transportsektoren er lammet, husene blir kalde, maten råtner, butikkene tømmes, kredittkort blir ubrukelige, vannforsyning opphører og bensinstasjoner mister strøm til pumpene. Du er IT-spesialist og forsøker spore opp årsaken til problemet, men batteriene går tomme og elektronisk kommunikasjon koples ut.

Strømstansen vedvarer. Og dette er bare begynnelsen.

Blomstrende brutalitet. Jeg tusler ut på badet, trykker på lysbryteren – og trekker et sukk av lettelse idet det blir lyst i rommet. Elsberg beskriver katastrofen så troverdig, og med så stor faglig nøyaktighet, at han gjør fiksjonen til et terrorscenario med skyhøy dette-kan-virkelig-skje-faktor. Derfor har kritikere også kalt boken for en «vitenskapsthriller».

Blackouten varer i to uker grunnet ondsinnede hackere som manipulerer software i «intelligente» strømmålere og kraftanlegg. Den utløser en atomkraftulykke. Mennesker på sykehus dør, da teknisk utstyr og personell bortfaller. Brutalitet og redde-seg-den-som-kan-mentalitet eksploderer. Vi er tilbake i middelalderen. Regjeringer og alle samfunnets øvrige myndigheter sitter maktesløse, da alt fra nødaggregater til transportmidler etter få dager er satt ut av spill. På toppen av dette stikker mistankene om hvem som står bak det hele kjepper i hjulene for den eneste som faktisk er på rett spor. Dette er høyteknologisk terrorisme rettet mot det siviliserte, åpne samfunn – mer politisk aktuelt blir det neppe.

Med de internasjonale bestselgerne Blackout, ZERO og Helix har Elsberg etablert seg som en ekspert innen vitenskapelig krim med et budskap. Da Blackout kom ut i Tyskland i 2012, ble han en hyppig gjest i mediene. Hvor på fareskalaen skulle man plassere scenariet hans? Spørsmål som ble stilt om hvor sikker vinterens strømforsyning egentlig var, viste hvor alvorlig Elsbergs fiksjon ble tatt. Presidenten for Tysklands strømnett måtte ut og berolige befolkningen. Han forsikret at ved strømstans finnes det kriseteam, og at krafthverkenes softwareprogram ikke kan angripes utenfra. Hvorpå Elsberg minnet om computerviruset Stuxnet, som angrep atomkraftverk i Iran. Han la til at gjennom utbyggingen av det moderne, «smarte» strømnettet får vi med samme type sikkerhetsrisiko å gjøre som med kredittkortfirmaer – og at FBI faktisk har gått ut med advarsler om at smarte strømmålere kan manipuleres utenfra.

Død over Vesten. Elsbergs fortellerstil er, det kompliserte temaet tatt i betraktning, leservennlig og gir en åndeløs-effekt. Språket er enkelt og direkte. Forfatteren har satset på en oversiktlig struktur med titulerte avsnitt. Vi er med på nedtellingen, og det er stort sett aldri tvil om hvor og med hvem vi befinner oss. I relativt korte sekvenser beveger han seg fra sted til sted, fra person til person. Katastrofen akselererer ubønnhørlig over 438 sider.

Bare passasjer med den anonyme overskriften «Kommandosentralen» er helt uten geografisk eller personlig informasjon. Dette er stedet hvorfra terroristene styrer begivenhetene, uten noensinne å gi seg fysisk til kjenne. Men intensjonen er klar: «[Denne er] ulik tidligere blackouts, der konsekvensen ble et hopp i fødselstallene ni måneder senere. Denne vil legge den såkalt vestlige sivilisasjon øde. Først da kan ny historie bli skrevet.»

Ha alltid matvarer for lengre tid i huset og bensintanken full, og tenk over hvor du vil dra i en nødsituasjon.

Før sluttkampen tilkjennegir terroristen mer av sitt credo: «Dere har ingen anelse om hva krig er. I Latin-Amerika brukte USA og Europa sine marionettregimer til å føre brutale kampanjer, med hundretusener av ofre. Senere kom Det internasjonale pengefondet og Verdensbanken – etablerte nasjoners instrumenter i prosessen med å kvele konkurransen fra såkalte uland. Liknende ting hendte i araberlandene […] Ingenting har forandret seg, heller ikke med sekstiåtterne. De protesterte, dannet alternative bofellesskap, kastet stein – og i dag? De er bankdirektører, doktorer, advokater, lobbyister for industrien – hva som helst for å betale sine boligslott. […] Unge mennesker i dag er like konservative, apolitiske og ynkelige som sine besteforeldre. Vi ødelegger miljøet mer enn noensinne. Må jeg liste opp flere ting?» Nei, vi skjønner hvor det bærer – og hvor Elsberg vil: Reelle svakheter i våre demokratiske, avanserte samfunn, forbundet med politisk fanatisme, personlig narsissisme og teknisk kyndighet er en eksplosiv miks.

Likevel – Elsberg lar seg ikke hefte av ideologi. Det gjelder å løse problemene, overleve – og gjøre slutt på fienden. Handlingen beveger seg raskt, tross en overveldende mengde teknisk og administrativ informasjon, på randen av sakprosa. Og vi har med en passe ukorrekt og sjarmerende, særs utholdende helt å gjøre. Italieneren Manzano har som kyndig hacker også beveget seg utenfor lovens rammer ved et par anledninger. Derfor blir han brukt som hjelpemannskap, inntil han selv blir jaget som mistenkt. Men Manzano er til syvende og sist den som forstår mest av hva som foregår, og følgelig den som best kan løse floken.

Kunnskapsnarkomani. Å bekjem-pe high-tech-terrorisme er en moderne disiplin som har få retningslinjer. Der lå også utfordringene for forfatteren, som forteller i et intervju med Die Zeit Online at boken ble vanskeligere å skrive jo mer dramaet utviklet seg. «Fra halvveis inne i handlingen ble det mer og mer utfordrende; det mangler scenarier, teorier og modeller for så langvarige blackouts. Dessuten ble det stadig vanskeligere å få figurene ut av katastrofesituasjonene. Jeg hadde faser under arbeidet der jeg sverget på at jeg for fremtiden kun skulle skrive kjærlighetsromaner.» Dette forsettet sprakk totalt med de neste bøkene. ZERO er nok en vitenskapelig spenningsroman, der online-aktivisme blir tematisert videre: «De vet hvem du er, hvor du er – og hva du kommer til å gjøre». Siste bok, Helix, handlet om genmanipulasjon – «De vil erstatte oss» – og kom ut i fjor høst.

Marc Elsberg beskriver seg selv som en «kunnskapsjunkie», noe det er lett å tro på. Men Blackout er mer enn en fabelaktig researchet kriminalroman. Den er en advarsel – og en oppmuntring. I dagens jungel av valgmuligheter på energiområdet har forbrukere stadig flere muligheter til kontroll. Og tross alle hans nitide undersøkelser som underbygger katastrofescenariet, har forfatteren tillit til systemet – spesielt om alle forbereder seg maksimalt på det verste: Ha alltid matvarer for lengre tid i huset og bensintanken full, og tenk over hvor du vil dra i en nødsituasjon. Nå ja, det var i alle fall sånt forfatteren selv begynte med etter å ha samlet alle fakta.

Forfatter ble Elsberg etter å ha studert økonomi og industridesign, samtidig som han arbeidet innen reklame. Der ergret han seg raskt over at virkeligheten ble manipulert – og gikk over til journalistikken. Ambisjonene vokste. Han ville skrive ut sine egne ideer, skrive sånne bøker som han selv aldri fant.

Blackout begynte med en elektrisk tannbørste. Selv et så uanselig produkt har bestanddeler fra hele verden. Spørsmålet om hva som skjer når et ledd i en produksjonskjede bortfaller, ledet til det store temaet kritiske infrastrukturer. Herunder skilte det seg ut to hovedemner: kommunikasjon og energi. Dermed gjensto bare å skaffe seg den nødvendige fagkunnskap, og å klare å skrive denne kunnskapen inn i en spennende fortelling.

Det har Elsberg fått til: Blackout er oversatt til 15 språk og har solgt i over en million eksemplarer. Det er å håpe at Norge ikke blir det siste land på kloden som finner det for godt å oversette Elsbergs bøker. I mellomtiden er blant annet den engelske utgaven tilgjengelig.