Tatt av strømmen

Marc Elsberg: Blackout. Tomorrow Will Be Too Late Penguin Books, UK

Marc Elsbergs skremmende bestselger om hvordan el-terrorisme kan styrte et samfunn foreligger nå engelsk.

Ranveig Eckhoff
Eckhoff er fast anmelder for Ny Tid.

Blackout. Tomorrow Will Be Too Late

Marc Elsberg

Penguin Books

UK

Du sitter intetanende i bilen din en kald vinterkveld, du gleder deg til en aftenstund hjemme med peiskos og vin. Men plutselig er alt kaos. Gatelyktene streiker. Du blir påkjørt fra flere kanter. Skadet og omtumlet kommer du deg til sykehuset, som fylles av stadig flere trafikkskadde. Langsomt tikker meldingene inn. Store områder i hele Europa er rammet av strømstans. Ingenting virker. Transportsektoren er lammet, husene blir kalde, maten råtner, butikkene tømmes, kredittkort blir ubrukelige, vannforsyning opphører og bensinstasjoner mister strøm til pumpene. Du er IT-spesialist og forsøker spore opp årsaken til problemet, men batteriene går tomme og elektronisk kommunikasjon koples ut.

Strømstansen vedvarer. Og dette er bare begynnelsen.

Blomstrende brutalitet. Jeg tusler ut på badet, trykker på lysbryteren – og trekker et sukk av lettelse idet det blir lyst i rommet. Elsberg beskriver katastrofen så troverdig, og med så stor faglig nøyaktighet, at han gjør fiksjonen til et terrorscenario med skyhøy dette-kan-virkelig-skje-faktor. Derfor har kritikere også kalt boken for en «vitenskapsthriller».

Blackouten varer i to uker grunnet ondsinnede hackere som manipulerer software i «intelligente» strømmålere og kraftanlegg. Den utløser en atomkraftulykke. Mennesker på sykehus dør, da teknisk utstyr og personell bortfaller. Brutalitet og redde-seg-den-som-kan-mentalitet eksploderer. Vi er tilbake i middelalderen. Regjeringer og alle samfunnets øvrige myndigheter sitter maktesløse, da alt fra nødaggregater til transportmidler etter få dager er satt ut av spill. På toppen av dette stikker mistankene om hvem som står bak det hele kjepper i hjulene for den eneste som faktisk er på rett spor. Dette er høyteknologisk terrorisme rettet mot det siviliserte, åpne samfunn – mer politisk aktuelt blir det neppe.

Med de internasjonale bestselgerne Blackout, ZERO og Helix har Elsberg etablert seg som en ekspert innen vitenskapelig krim med et budskap. Da Blackout kom ut i Tyskland i 2012, ble han en hyppig gjest i mediene. Hvor på fareskalaen skulle man plassere scenariet hans? Spørsmål som ble stilt om hvor sikker vinterens strømforsyning egentlig var, viste hvor alvorlig Elsbergs fiksjon ble tatt. Presidenten for Tysklands strømnett måtte ut og berolige befolkningen. Han forsikret at ved strømstans finnes det kriseteam, og at krafthverkenes softwareprogram ikke kan angripes utenfra. Hvorpå Elsberg minnet om computerviruset Stuxnet, som angrep atomkraftverk i Iran. Han la til at gjennom utbyggingen av det moderne, «smarte» strømnettet får vi med samme type sikkerhetsrisiko å gjøre som med kredittkortfirmaer – og at FBI faktisk har gått ut med advarsler om at smarte strømmålere kan manipuleres utenfra.

Død over Vesten. Elsbergs fortellerstil er, det kompliserte temaet tatt i betraktning, leservennlig og gir en åndeløs-effekt. Språket er enkelt og direkte. Forfatteren har satset på en oversiktlig struktur med titulerte avsnitt. Vi er med på nedtellingen, og det er stort sett aldri tvil om hvor og med hvem vi befinner oss. I relativt korte sekvenser beveger han seg fra sted til sted, fra person til person. Katastrofen akselererer ubønnhørlig over 438 sider.

Bare passasjer med den anonyme overskriften «Kommandosentralen» er helt uten geografisk eller personlig informasjon. Dette er stedet hvorfra terroristene styrer begivenhetene, uten noensinne å gi seg fysisk til kjenne. Men intensjonen er klar: «[Denne er] ulik tidligere blackouts, der konsekvensen ble et hopp i fødselstallene ni måneder senere. Denne vil legge den såkalt vestlige sivilisasjon øde. Først da kan ny historie bli skrevet.»

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.