Tar Sophiatown tilbake

Femti år etter at Nasjonalistpartiet tok makten i den famøse forstaden, er det opprinnelige navnet på plass igjen.

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).
[sør-afrika] Amos Masondo er Johannesburgs borgermester. Denne uken markerte han et endelig og offisielt navneskifte – fra Triomf til Sophiatown, sammen med lokale politikere, kunstnere og hundrevis av tidligere beboere i Sophiatown. I sin tale, der deler er gjengitt på Johannesburg City Councils hjemmesider, understreket han bydelens symbolske betydning.

– Navnet Sophiatown vekker til live minner om en vibrerende, kreativ, multikulturell bydel. Et sted der artister, forfattere og musikere fikk utfolde seg, mot alle odds. Og der hvite, svarte og fargede levde sammen i toleranse.

På 1940- og 50-tallet var Sophiatown en slags fristat, der mennesker fra alle rasebakgrunner kunne synge, danse og drikke lokalt brygg i ølhaller. Den dagen Nasjonalistpartiet tvangsflyttet mer enn 65.000 svarte innbyggere, ble det sagt at man ikke bare mistet et sted, men et ideal.

– For det hvite establissementet ble Sophiatown en trussel. Bydelen uttrykte motstand mot apartheid og den institusjonaliserte rasismen, sier Amos Masondo.

Bydelen var fattig, med høy gangsterfaktor og elendige boforhold, men med en urban energi og vitalitet som har skrevet seg inn i den afrikanske historien. Her hadde den svarte motstandsbevegelsen sine første politiske møter, anført av Dr. Xuma, erkebiskop Trevor Huddlestone og Nelson Mandela. Her opptrådte Miriam Makeba for første gang, i likhet med den verdenskjente trompetisten Hugh Masakela og Abdullah Ibrahim.

Myndighetene i Johannesburg, med borgermesteren i spissen, ønsker å gjeninnsette mer enn 800 gate- og stedsnavn, og mener dette er spesielt betydningsfullt for den oppvoksende generasjon. Etat for miljø, transport og planlegging i Johannesburg har bevilget mer enn to millioner kroner til arbeidet, som har pågått siden 2001.

Faktaboks:

Oscar-nominert

[film] Den sørafrikanske filmen Tsotsi ble nylig nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film, og har gjort rent bord på en rekke internasjonale filmfestivaler. Filmen handler om sørafrikansk gjengkriminalitet, der tittelen Tsotsi er hentet direkte fra 1930- og 40-tallets Sophiatown. Tsotsi kommer til Norge i mars. Den ble vist for fulle hus under filmfestivalen i gøteborg, nå i begnnelsen av februar. Les mer om filmen på www.totsi.com.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here