Tar avstand fra Dansk Folkeparti

Fremskrittspartiet vil ha seg frabedt å bli sammenliknet med Dansk Folkeparti.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).
[politikk] Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard er kjent for å komme med svært friske uttalelser i innvandringsdebatten. I en radiodebatt under den nylig avsluttede valgkampen tok hun blant annet til orde for å sende kriminelle innvandrere til en øde øy.

I løpet av valgkampen har samme Kjærsgaard dessuten argumentert for at asylsøkere som har fått avslag, bør fratas sine barn med tvang, hvorpå barna overlates til danske fosterfamilier. Dette med begrunnelse i at det oftest er foreldrenes «skyld» at barn blir sittende i årevis i mottak.

Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Per Willy Amundsen, mener disse utspillene er det endelige beviset på at det er store, fundamentale forskjeller på Dansk Folkeparti og Fremskrittspartiet.

– Begge disse uttalelsene er forslag som det er helt uaktuelt for oss å fremme. Vi ville selvsagt ikke gått inn for noe slikt. Det er jo helt spinnvilt, sier Amundsen, som har fulgt den danske valgkampen tett, og er lei av å bli satt i samme bås som Pia Kjærsgaard.

– Noe som har irritert meg veldig, er at vi til stadighet blir sammenliknet med Dansk Folkeparti. Det er for oss en uforståelig sammenlikning. Vi har aldri følt noe slektskap til det partiet, snarere tvert om. Hvis det er noe dansk parti vi føler slektskap med, så er det danske Venstre. Vi er mye mer på linje med det Anders Fogh Rasmussen står for, både på innvandringspolitikk og andre områder. Som en liten anekdote, kan jeg jo nevne at vi tok en sånn test her på partikontoret – hvilket dansk parti passer for deg – og så godt som alle endte opp med dansk Venstre, sier Amundsen.

Han mener Dansk Folkeparti ikke kan kalles et liberalistisk parti overhodet, men snarere fremstår som et ullent samrøre av nasjonalisme og sosialdemokrati.

– De er jo veldig EU-skeptiske, samt at de ikke ønsker noe skattelette. Dette er bare to elementer som viser at det er lysår av forskjell, sier Amundsen, som gir norske medias befatning med dansk politikk strykkarakter.

– Tilnærmingen blir veldig overflatisk, og det er vel noe av forklaringen på at vi får slike feilaktige sammenlikninger. Man ser to partier som er opptatt av innvandringspolitikk, og der stopper analysen. Samtidig er det jo et kjent fenomen at deler av makteliten og det akademiske miljøet i Norge ser det som sin oppgave å tegne et skremmebilde av Frp. Senest denne uka var det en forsker som sammenliknet oss med Nasjonal Samling (NS), fordi NS ikke likte sentrale avtaler, og det gjør ikke vi heller. Det blir bare håpløst, og det er ikke vits å gå mer inn på det.

---
DEL