Bestill sommerutgaven her

Tar ytringsfriheten på alvor

HVERDAG / «Vi må skjønne hvilken kraft som kan ligge i litteraturen», sier festivalsjef for LitFestBergen, Teresa Grøtan

At «hverdag» ble tema for LitFestBergen, forklarer festivalsjef Teresa Grøtan slik:

– Da vi sprettet sjampisen etter avsluttet festival i fjor, foreslo jeg temaet for årets festival: hverdag. Vi undersøker begrepet fra en politisk, litterær, kunstnerisk, historisk og vitenskapelig innfallsvinkel, og har derfor hatt «hverdag» som en ledetråd – men ikke tvangstrøye, helt fra starten i arbeidet med årets program.

LitFestBergen ble arrangert første gang i fjor, til panegyrisk mottakelse fra presse og publikum. I år har festivalen forfattere som Khaled Khalifa fra Syria og Mazen Maarouf fra Libanon, Anna Fiske, Frode Grytten, Kjersti Bjørkmo og Pedro Carmona-Alvarez fra Norge og Jason Y. Ng fra Hongkong.

Jeg håper at folk som kommer for å høre noe kjent og kjært, ender med å gå på noe
nytt og sært!

Grøtan forteller om noen av valgene for årets festival:

– Vi valgte ikke Syria, men forfatteren Khalifa. Vi valgte ham fordi «død» satt sammen med «hverdag» kan beskrive det siste bokprosjektet hans, som dessuten kommer på norsk rett før festivalen: Døden er et slit – en fantastisk tittel. Hvordan arter en hverdag seg i krig?

Når det gjelder Hongkong, var vi interessert i byen, fordi den er særlig aktuelt. Palestina: Jeg inviterte Raja Shehadeh til Bergen da han ga ut boken Where The Line is Drawn for to år siden. Da kom han med kona Penny Johnson. Hun fortalte om prosjektet sitt; hvordan dyr blir påvirket av okkupasjonen i Palestina. Jeg tenkte: For en interessant inngang til Palestina-konflikten!

Litteraturens rolle

– Hva er det med litteraturens plass i verden som gjør at du har brukt så mye tid på den?

– Det som slår meg, er hvor redde enkelte regimer er for forfattere. Det sier noe om rollen litteratur spiller i verden. Redd for lyrikk, liksom? Jeg blir fascinert over hvor opptatt noen er av hvem som skal få lov til å stå på en scene i en liten by i utkanten av verden. Det gir meg en sterk tro på og sterk vilje til å fortsette med å være en festival som tar ytringsfriheten på alvor.

– Hvordan kan litteratur endre forhold i verden?

– All kunst kan forandre verden og bidra til å gjøre den bedre eller verre. Det spesielle med litteratur er at den kan tale til følelser og hjerne samtidig. Et eksempel: På 80- og 90-tallet leste jeg flere bøker om mennesker jeg identifiserte meg med, men som levde under helt andre vilkår, i en fremmed og urettferdig verden. Å lese André Brinks En terrorhandling, eller Krepsen venner seg til det gjorde at jeg oppriktig mente at jeg kunne forsvare bruk av terror – ja, at jeg kjente så sterkt at jeg ville gjøre det samme som karakterene i boken! I romanen består terroren i et attentat mot apartheid-presidenten, altså ikke om terror mot tilfeldige ofre!

Det som slår meg, er hvor redd enkelte regimer er for forfattere og skribenter.

Utover å vise at jeg var en lettpåvirkelig ungdom, så sier det kanskje også noe om at mange kan la seg påvirke av litteratur fordi den taler til hjerte og hjerne samtidig. Vi må skjønne hvilken kraft som kan ligge i litteraturen.

Den norske litterære offentligheten handler altfor mye om våre egne navler, og det blir kjedelig i lengden. Men det beste av navlelitteraturen er stor kunst som jeg elsker å lese, bare for å understreke det. Det er bare for mye av den.

Nytt og sært

– På hvilken måte vil LitFestBergen utvide publikums forståelseshorisonter?

Jeg håper at folk som kommer for å høre noe kjent og kjært, ender med å gå på noe nytt og sært! Så går de derfra og sier at det slett ikke var sært, men spennende, kanskje rørende, og så kjøper de kanskje en bok av en ny forfatter og kjenner seg rikere som menneske, ja, skal jeg ta i, så er målet mitt at festivalen skal gjøre oss alle til bedre mennesker. Jeg blir litt flau over å si det, hvem sier slikt? – men det er sannheten.

Hva er din personlige favoritt på programmet?

Det er selvsagt helt umulig å svare på. Men OK, da. Jeg ser mest fram til det siste innslaget under åpningen, det blir unikt og spesielt.

Les også: «Det samiske språket drukner»

Lifestbergens hjemmeside

Relaterte artikler