Krigsfilmer har en sentral posisjon i filmhistorien, og ikke minst innen amerikansk film. Allerede under første verdenskrig ble det laget mange populære filmer i USA om den pågående krigen. Under andre verdenskrig, som med god margin må være krigen som flest ganger har blitt skildret på film, ble det knapt laget en film i landet som ikke kunne relateres til disse begivenhetene – og som framstilte de forente stater i et heroisk lys.

Helteskildringer fra andre verdenskrig er dessuten stadig kilde til publikumssuksesser for norske filmprodusenter, og det blir spennende å se om den kommende filmen basert på Marte Michelets mer revisjonistiske bok Den største forbrytelsen vil fylle kinosalene her hjemme.

Antikrigsfilmer om Vietnam

Ikke minst har Vietnamkrigen gjort seg bemerket i spillefilmsammenheng, med klassikere som Hjortejegeren, Coming Home, Apokalypse nå!, Full Metal Jacket, Casualties of War, Platoon og Født fjerde juli. Fiksjonsfilmene har nært sagt definert hvordan vi forestiller oss denne krigen, med en usynlig, men nær fiende i jungelen, purunge og nervøse soldater som røyker marihuana og lyden av helikoptre, skuddsalver og sekstitallets amerikanske rockeartister.

Felles for disse filmene er imidlertid at de ble laget etter at krigen var over og tapt for USAs del, og de formidler gjerne også et negativt syn på amerikanernes krigføring. Noe forenklet kan man si at der andre verdenskrig med sin «enkle» fortelling om godt og ondt (inkludert et svært tydelig fiendebilde) har avlet en endeløs rekke beretninger om avgjørende slag og beundringsverdig heltemot, har Vietnamkrigen vært utgangspunkt for subsjangeren antikrigsfilm.

Deer Hunter
Hjortejegeren

Ugjerninger begått av soldatene

Det er ikke like lett å se fellestrekk ved filmene som har blitt laget om de senere krigene i Irak og Afghanistan. I tiden Irak-krigen pågikk på 00-tallet var det imidlertid en viss tendens blant Hollywood-filmer til å rette sterk kritikk mot USAs engasjement . . .

Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)

Abonnement kr 195 kvartal