Tankevekkende om klikk-kulturen


Stare Into The Lights My Pretties undersøker hvordan folk blir preget av det altoppslukende behovet for å være oppdatert og online. 

Wieczorek er kritiker bosatt i Paris.
Email: dieter@gmail.com
Publisert: 2018-04-05
Stare Into The Lights My Pretties
Regisør: Jordan Brown
(USA)

Det er åpenbart at vi lever i en tid med radikale endringer i kulturell atferd og en voksende «lik, klikk og spill»-kultur. Denne dokumentaren spør hva de intellektuelle, cerebrale og nevrologiske konsekvensene av en slik kultur vil bli.

Ny verdensorden. Brown leverer en dyptpløyende dokumentarfilm om den «vidunderlige nye verden» som venter oss. Filmen åpner med å minne oss om den enorme forskjellen mellom kunnskap og informasjon. Kunnskap betyr å ha evne til å kontekstualisere og tolke biter av informasjon, utvikle ideer og begreper, og forbinde oppsamlet fakta og relatere disse til en aktuell situasjonskontekst. Disse grunnleggende evnene blir nå raskt svekket, og erstattes av knappe informasjonsbiter på internett – en flat, horisontal kommunikasjonslinje som mangler dybde og grundighet. Lærere blir stadig mer bekymret over at visse hjernefunksjoner vil slutte å utvikle seg. Evnen til å analysere fakta blir ikke lenger krevd eller lært bort.

Tilgang på «fakta» blir mer og mer avgrenset og samtidig viet større oppmerksomhet på nettet. Søkemotorer som Google, Yahoo, Facebook og andre tjenester tilbyr stadig mer «målrettet informasjon» som blir filtrert for å passe brukernes personlige interesser. Resultatet er en kommunikasjonsboble som fører til lukkede tankesett, og brukerne aner ikke hva nettet skjuler for dem. Innenfor «skjermkulturen» har selskaper gjennom teknologikonvergens ikke bare økt sin makt og innflytelse, men også utformet en sentral mekanisme for sosial kontroll. De gir seg ut for å tilby frihet og demokrati gjennom en «åpen kilde», men har i realiteten skapt et perfekt, gigantisk ekkokammer. Det du får, er ikke alternative, men bekreftende argumenter. Statistikk viser at 85 prosent av voksne i USA får nyhetene sine fra sosiale medier, 64 prosent fra bare én kilde.

Farvel privatliv. I dag blir internettbrukere overvåket på systematisk vis. Hvert klikk – inkludert dem knyttet til private helsemessige og seksuelle forhold – blir lagret og danner en database over potensielle forseelser og anklager gjennom politisk og religiøs profilering, som det er mulig å hente frem og bruke til å kriminalisere brukeren ved skiftende kulturelle og politiske vilkår. I boblen med utvalgt informasjon blir menneskelig atferd omformet og nye …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?