Takhøyde i fagbevegelsen

Det er all grunn til å gratulere Norsk Kommuneforbund og Norsk Helse- og Sosialforbund med sammenslåingen til det nye Fagforbundet for kommunal sektor. Stilt overfor høyresidens offensiv for å flytte arbeidsplasser, innflytelse og ansvar – selv om høyresiden selv vil benekte det siste – fra offentlig til privat sektor, er de offentlig ansatte avhengige av […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Det er all grunn til å gratulere Norsk Kommuneforbund og Norsk Helse- og Sosialforbund med sammenslåingen til det nye Fagforbundet for kommunal sektor. Stilt overfor høyresidens offensiv for å flytte arbeidsplasser, innflytelse og ansvar – selv om høyresiden selv vil benekte det siste – fra offentlig til privat sektor, er de offentlig ansatte avhengige av et kraftfullt fagforbund med LO i ryggen og med et bredt spekter av allierte. De kommunalt ansatte trenger rett og slett all den gjensidige solidaritet, og alle de allierte, som de kan få.

Da er det særlig trist at stiftelseslandsmøtet etterlater seg et inntrykk av et forbund som benytter stalinistiske metoder i valg av toppledelse, og som tilsynelatende skviser ut personer med «feil» partibok. Lederne av de nå nedlagte forbundene, og den nye toppledelsen, benekter at partimedlemskap har noe med saken å gjøre, men de forklarer seg ikke videre godt.

Jan Davidsen sier nemlig to ulike ting på én gang: På den ene siden mer enn antyder han at SVeren Gunhild Johansen, som har vært 1. nestleder i Kommuneforbundet, har vært vanskelig å samarbeide med, og at samarbeidet har blitt forverret etter at Davidsen selv for fem år siden signaliserte at han planla å gå av. Samtidig forsikret Davidsen stiftelseslandsmøtet om at man hadde forsøkt å få plass til Johansen i ledelsen, men at det ikke lot seg gjøre når to ledelser skulle slås sammen. Mener Davidsen at vi skal tro på at man forsøkte å få plass til et menneske som er dårlig til å samarbeide og mangler lederegenskaper?

Det hadde vært en fordel om Jan Davidsen kom ut i åpent lende og ga klar beskjed om hva han mente. Hvis det ikke stemmer at Gunhild Johansen ble skviset for sitt SV-medlemskap, burde Davidsen være tydeligere på hvorfor det skjedde.

LO-leder Gerd-Liv Valla har uttalt at SV-medlemskap ikke er til hinder for toppverv i fagbevegelsen. Det er en forsikring som faglig aktive SVere, og medlemmer av andre partier, må se konsekvensene av før de tror på den. Så langt har realiteten vært at folk uten partibok fra Ap bare unntaksvis har blitt forbundsledere, og ikke har nådd opp til LOs toppledelse.

Fagforbundets skvising av Gunhild Johansen er et elendig signal fra et nystartet forbund som trenger samarbeid og allianser for å ivareta medlemmenes rettigheter. Prisen kan det til syvende og sist bli medlemmene som må betale.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here