Taiwan vil være Kina-portal

Kinas myndigheter reagerer på nobelprisen ved å avlyse møter med Norge. Nå håper Taiwans ambassadør at norske firmaer og politikere vil satse på den demokratiske øya i øst.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Boikott. Etter at Den norske nobelkomiteen 8. oktober offentliggjorde at den gir årets fredspris til fengslede Liu Xiaobo, som soner en straff på 11 års fengsel, har Kinas myndigheter avlyst en rekke kulturarrangementer og politiske delegasjonsbesøk.

Presidenten i Republikken Kina, siden 1949 mest kjent som Taiwan, har rost tildelingen til Liu Xiaobo. Også Taiwans representant i Norge, ambassadør Victor Vu, er glad for at dissidenten blir æret.

– Vi er veldig glade for å se at Liu Xiaobo har vunnet årets Nobels freds pris. Vi gratulerer han for å ha fått slik en ære. Vi tror på menneskerettigheter, fred og demokrati. Og vi håper denne prisen utfordrer Folkerepublikken Kina, sier Vu til Ny Tid.

Han håper det vil medføre en positiv effekt også på kort sikt:

– Vi håper Kina vil behandle Liu Xiaobo bra og vil gi han en kortere fengselsstraff. Vi håper også at Republikken Kina (Taiwan) kan få en mer fredelig samhandling med Folkerepublikken Kina og at dette på sikt kan føre de to sidene tettere sammen.

Vu tror også at forholdet mellom Norge og Taiwan kan styrkes som en følge av Kinas mulige handelsboikott av Norge og mulige utsettelse på en planlagt frihandelsavtale. Han mener at Norge bør intensivere sitt samarbeid med Taiwan, og at Taiwan kan fungere som et mellomledd for norske interesser inn til de kinesiske markedene.

Økt handel

– Taiwan bør være en viktig samarbeidspartner for Norge i seg selv. Men i tillegg kan vi nå fungere som et bindeledd for norsk handel inn til fastlandet. Taiwan har lang handelstradisjon med fastlands-Kina og har fått på plass en fri handelsavtale. Vi har derfor en fordelaktig posisjon når det gjelder handel, og det kan igjen være en styrke for våre handelspartnere, slike som Norge.

Han mener at nordmenn kan tjene på å benytte Taiwan som bindeledd til Kina.

– Taiwan har en fordel når det gjelder at vi har felles språk, forstår markedet og kan de kinesiske kulturelle kodene. Det gjør det lettere å innta markedene i Kina, og Norge trenger ikke å bruke store og kostbare ressurser på dette, mener han.

28.-30. oktober arrangeres Norway-Taiwan Business Conference i Norge. Vu håper konferansen vil styrke forholdet mellom Norge og øya i øst, der det er flerpartiparlament og en demokratisk valgt regjering.

Mange kinesere har uttalt seg kritisk om at årets fredspris skal gå til Liu Xiaobo. Den Norsk-kinesiske Forenings talsmann, Ya Ming Yuen, uttalte til Aftenposten at fredsprisen er «upassende».

– En fredspris skal skape fred. Hvis en pris skaper konflikt, da blir det et problem. Derfor synes vi utdelingen er upassende, sier Ya til Aftenposten.

Fra Obama til Kina

Cecilie Figenschou Bakke, prosjektleder for Kinaprogrammet ved Senter for menneskerettigheter, er ikke overrasket over reaksjonene.

– Offisiell politikk i Kina er at Xiaobo er en kriminell straffedømt. Men det er vanskelig å vite nøyaktig hva i Kina folk mener, og reaksjonene på tildelingen vil være delte. Mange kinesere føler seg også misforståtte, de opplever at Kina har kommet veldig langt. Og når USAs Barack Obama, som er en statsleder i krig, fikk prisen i fjor, opplever de at det er urettferdig at en kinesisk dissident får den i år.

Hun håper derimot denne utbredte mentaliteten vil snu.

– Kina skrev inn menneskerettigheter i sin grunnlov i 2004. Dette er universelle verdier som gjelder også i Kina, det er dette man nå setter fokus på ved å gi fredsprisen til Xiaobo. Kina har også signert konvensjonen om sivile og politiske rettigheter. Og det forplikter, påpeker Bakke.

---
DEL