Ta ansvar for miljøet – stans forurensende gasskraftverk!

Klimaendringene vil forsterke de globale ulikhetene mellom fattig og rik. Natur og Ungdom ber Kristelig Folkeparti ta ansvar for miljøet. Vi ber om at KrF følger opp sin motstand mot forurensende gasskraftverk gjennom å vedta at partiet vil omgjøre utslippstillatelsene som er gitt til sterkt forurensende gasskraftverk. Den viktigste miljøsaken er kampen mot klimaendringene. KrF […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Klimaendringene vil forsterke de globale ulikhetene mellom fattig og rik. Natur og Ungdom ber Kristelig Folkeparti ta ansvar for miljøet. Vi ber om at KrF følger opp sin motstand mot forurensende gasskraftverk gjennom å vedta at partiet vil omgjøre utslippstillatelsene som er gitt til sterkt forurensende gasskraftverk.

Den viktigste miljøsaken er kampen mot klimaendringene. KrF har en stolt historie i så måte. Partiet, med statsminister Kjell Magne Bondevik i spissen, gikk av på en klimasak for litt mer enn 5 år siden. Den gang skrev Bondevik og KrF seg inn i norsk miljøhistorie med gullskrift. Gasskraftverkene Bondevik og resten av regjeringen gikk av på 9. mars 2000 er fortsatt ikke bygget og det er fullt mulig å stanse planene om sterkt forurensende gasskraftverk.

Klimaendringene er farlige, urettferdige og allerede i gang. Millioner av mennesker i de fattige delene av verden vil rammes dersom ikke rike land som Norge tar ansvar for å kutte sine klimagassutslipp dramatisk. FNs klimapanel fastslår at de menneskeskapte klimaendringene er i gang og at vi må redusere verdens klimagassutslipp med 60-80% for å stoppe utviklingen. Forskerne understreker at det er mulig å gjøre noe med problemene, men at det haster. KrFs miljøvernminister Knut Arild Hareide har satt som mål at Norge skal redusere sine utslipp med 50-80 % innen 2050. Dette er et mål vi støtter.

Naturkraft har varslet at de vil starte byggingen av et forurensende gasskraftverk på Kårstø i Rogaland allerede til høsten. Dette betyr at det haster med å finne løsninger for å unngå denne klimabomben. Utslippene fra Kårstø-gasskraftverket vil alene tilsvare utslippene fra 350 000 privatbiler.

SV vedtok på sitt landsmøte at stående utslippstillatelser gitt til forurensende gasskraftverk må trekkes tilbake. Samtidig har Ap-leder Jens Stoltenberg signalisert at han vil forhandle med de aktuelle utbyggerne om å ta i bruk teknologi som fjerner CO2-utslippet. KrF har som regjeringsparti alle muligheter til å bruke Forurensningsloven til å omgjøre utslippstilatelsene gitt til forurensende gasskraftverk. KrF må sette seg selv i førersetet i gasskraftsaken igjen.

Vi håper at Kristelig Folkepartis landsmøte vil sette hensyn til miljø settes først og sikre at det ikke blir bygget sterkt forurensende gasskraftverk i Norge.

Ane Hansdatter Kismul er leder i Natur og Ungdom.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here