Ta vare på det vi har

«Hva er ditt favorittverktøy?» var spørsmålet jeg fikk fra en avis en gang. De hadde en rekke standardspørsmål som de stilte ledere av ulike organisasjoner. «Min far,» svarte jeg raskt. Skal jeg ha reparert noe i heimen, er det nemlig som oftest ham jeg tyr til. Han har sånn cirka åtte tommeltotter mindre enn jeg […]

«Hva er ditt favorittverktøy?» var spørsmålet jeg fikk fra en avis en gang. De hadde en rekke standardspørsmål som de stilte ledere av ulike organisasjoner. «Min far,» svarte jeg raskt. Skal jeg ha reparert noe i heimen, er det nemlig som oftest ham jeg tyr til. Han har sånn cirka åtte tommeltotter mindre enn jeg har, og er en mester på vedlikehold, fiksing og det å ta vare på det familien har.
Kanskje har han det fra sin far, min farfar. Han var buntmaker og sydde og lappet turutstyret til familien. Gjerne med noen ekstra skinnlapper som forsterket utstyret der det var mest utsatt for slitasje. Halvveis i påskeferiene satt han alltid foran ovnen og smurte inn alle skistøvlene med skokrem. Ingen skulle få annen fuktighet inn i skoa enn den tåfisen de sjøl produserte på de lange skiturene.
Naturvernforbundet fikk for et par år siden en invitasjon til å være med på en reklamekonkurranse. Vi skulle lage en reklame og få muligheten til å vise denne gratis dersom vi vant. Der de aller fleste reklamer oppfordrer deg til å kjøpe mer, gikk vi motsatt vei og oppfordret deg til å kjøpe mindre: Ta i stedet vare på det du har. Vi vant ikke konkurransen, men ideen var så god at vi har satt i gang kampanjen «Ta vare på det du har».
Vi startet nettsiden www.tavarepadetduhar.no, der du finner nyttige tips om hvordan du enkelt kan fikse tingene dine: hvordan hodetelefonene kan repareres, hvordan du kan få god gli på de gamle skiene uten bruk av miljøgifter, og hvordan slitte lp-plater kan få nytt liv med litt trelim. Det siste har jeg ikke turt å prøve på min egen platesamling ennå – men venter spent på rapport fra dem som har gjort det.

Hvert år importeres det i snitt 15 kilo nye klær per nordmann. Det tilsvarer 30–45 nye plagg til hver og en av oss.

Gjenbruk. Nordmenns klesforbruk har eksplodert de siste par tiårene. Hvert år importeres det i snitt 15 kilo nye klær per nordmann. Det tilsvarer 30–45 nye plagg til hver og en av oss. Til produksjon av hvert av disse plaggene går det med omlag én kilo kjemikalier. Hvis alle nordmenn reduserte sine innkjøp med tre nye plagg hvert år, ville det gitt den samme besparelsen for klimaet som om vi alle lot bilen stå parkert i fem dager. Det ville også spart naturen for 14 tusen tonn kjemikalier.
I stedet for hele tiden å kjøpe nye klær, kunne vi byttet bort noen av de fine og brukbare vi har, men ikke lenger bruker.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.