Ta vare på det vi har

«Hva er ditt favorittverktøy?» var spørsmålet jeg fikk fra en avis en gang. De hadde en rekke standardspørsmål som de stilte ledere av ulike organisasjoner. «Min far,» svarte jeg raskt. Skal jeg ha reparert noe i heimen, er det nemlig som oftest ham jeg tyr til. Han har sånn cirka åtte tommeltotter mindre enn jeg […]

«Hva er ditt favorittverktøy?» var spørsmålet jeg fikk fra en avis en gang. De hadde en rekke standardspørsmål som de stilte ledere av ulike organisasjoner. «Min far,» svarte jeg raskt. Skal jeg ha reparert noe i heimen, er det nemlig som oftest ham jeg tyr til. Han har sånn cirka åtte tommeltotter mindre enn jeg har, og er en mester på vedlikehold, fiksing og det å ta vare på det familien har.
Kanskje har han det fra sin far, min farfar. Han var buntmaker og sydde og lappet turutstyret til familien. Gjerne med noen ekstra skinnlapper som forsterket utstyret der det var mest utsatt for slitasje. Halvveis i påskeferiene satt han alltid foran ovnen og smurte inn alle skistøvlene med skokrem. Ingen skulle få annen fuktighet inn i skoa enn den tåfisen de sjøl produserte på de lange skiturene.
Naturvernforbundet fikk for et par år siden en invitasjon til å være med på en reklamekonkurranse. Vi skulle lage en reklame og få muligheten til å vise denne gratis dersom vi vant. Der de aller fleste reklamer oppfordrer deg til å kjøpe mer, gikk vi motsatt vei og oppfordret deg til å kjøpe mindre: Ta i stedet vare på det du har. Vi vant ikke konkurransen, men ideen var så god at vi har satt i gang kampanjen «Ta vare på det du har».
Vi startet nettsiden www.tavarepadetduhar.no, der du finner nyttige tips om hvordan du enkelt kan fikse tingene dine: hvordan hodetelefonene kan repareres, hvordan du kan få god gli på de gamle skiene uten bruk av miljøgifter, og hvordan slitte lp-plater kan få nytt liv med litt trelim. Det siste har jeg ikke turt å prøve på min egen platesamling ennå – men venter spent på rapport fra dem som har gjort det.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.