KONTROLL: En gruppe aktivister setter livet på spill i kampen mot Tsjetsjenias nådeløse forfølgelse av LHBT-personer.

Gray er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: carmengray@gmail.com
Publisert: 2020-03-02
Welcome to Chechnya

David France (USA)

«Det er politikk. Det har ingenting med mennesker å gjøre.» Utsagnet tillegges Vladimir Putin i Welcome to Chechnya som forklaring på hvordan en rekke systematiske overgrep mot LHBT-personer kan gjennomføres av myndighetene i en av Russlands republikker uten at den russiske presidenten løfter en finger.

Da terrorismen i Tsjetsjenia økte tidlig på 2000-tallet, fikk Putin på plass et pro-russisk regime med Ramzan Kadyrov i spissen. Som takk for lojaliteten fikk Kadyrov frie hender til å styre sitt land slik han ønsket. Ansvarsløsheten var total og muliggjorde en brutal forfølgelse av homofile med forsvinninger, tortur og utenomrettslige henrettelser i den korrupte, ultrakonservative og islamdominerte republikken.

Detaljer rundt forfølgelsene har lekket ut, til tross for regimets (vanligvis) effektive metoder for å kontrollere folket.

Forfølgelsene startet i 2017, og nå bringer amerikanske David France grusomhetene fram i offentligheten. France har arbeidet med LHBT-spørsmål som både dokumentarist og gravejournalist, og Welcome to Chechnya er blitt en opprørende og viktig film med visninger på Sundance filmfestival og Berlinalen.

Regimets grusomheter

Spenningen er høy når vi ser flyktende mennesker og deres farefylte ferd ut av landet og mot et hemmelig skjulested. Vi får føle litt på den altoppslukende frykten for et regime som er beryktet for å utføre grusomheter langt utenfor egne landegrenser.

Abonnement kr 195/kvartal

Dokumentarfilmen er intens, intim og følelsesladet – men like fullt rett på sak når den viser oss det Putin og hans medsammensvorne ikke vil innrømme: at forfulgte mennesker har alt å gjøre med politikk – en inhuman politikk.

David Isteev og Olga Baranova er aktivister i det russiske LHBT-nettverket, en organisasjon som arbeider for LHBT-rettigheter. De to hjelper de forfulgte å gjemme seg.

Undertrykkelsen i Tsjetsjenia er så brutal, og rekkevidden til Kadyrov og hans menn så stor, at det er få av de forfulgte som er villige til å fortelle om sine
opplevelser.

Mottar drapstrusler

Til tross for …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)