KONTROLL: En gruppe aktivister setter livet på spill i kampen mot Tsjetsjenias nådeløse forfølgelse av LHBT-personer.

Gray er fast filmkritiker i Ny Tid.

«Det er politikk. Det har ingenting med mennesker å gjøre.» Utsagnet tillegges Vladimir Putin i Welcome to Chechnya som forklaring på hvordan en rekke systematiske overgrep mot LHBT-personer kan gjennomføres av myndighetene i en av Russlands republikker uten at den russiske presidenten løfter en finger.

Da terrorismen i Tsjetsjenia økte tidlig på 2000-tallet, fikk Putin på plass et pro-russisk regime med Ramzan Kadyrov i spissen. Som takk for lojaliteten fikk Kadyrov frie hender til å styre sitt land slik han ønsket. Ansvarsløsheten var total og muliggjorde en brutal forfølgelse av homofile med forsvinninger, tortur og utenomrettslige henrettelser i den korrupte, ultrakonservative og islamdominerte republikken.

Detaljer rundt forfølgelsene har lekket ut, til tross for regimets (vanligvis) effektive metoder for å kontrollere folket.

Forfølgelsene startet i 2017, og nå bringer amerikanske David France grusomhetene fram i offentligheten. France har arbeidet med LHBT-spørsmål som både dokumentarist og gravejournalist, og Welcome to Chechnya er blitt en opprørende og viktig film med visninger på Sundance filmfestival og Berlinalen.

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal