Welcome to Chechnya
Regissør: David France
(USA)

KONTROLL / En gruppe aktivister setter livet på spill i kampen mot Tsjetsjenias nådeløse forfølgelse av LHBT-personer.

«Det er politikk. Det har ingenting med mennesker å gjøre.» Utsagnet tillegges Vladimir Putin i Welcome to Chechnya som forklaring på hvordan en rekke systematiske overgrep mot LHBT-personer kan gjennomføres av myndighetene i en av Russlands republikker uten at den russiske presidenten løfter en finger.

Da terrorismen i Tsjetsjenia økte tidlig på 2000-tallet, fikk Putin på plass et pro-russisk regime med Ramzan Kadyrov i spissen. Som takk for lojaliteten fikk Kadyrov frie hender til å styre sitt land slik han ønsket. Ansvarsløsheten var total og muliggjorde en brutal forfølgelse av homofile med forsvinninger, tortur og utenomrettslige henrettelser i den korrupte, ultrakonservative og islamdominerte republikken.

Detaljer rundt forfølgelsene har lekket ut, til tross for regimets (vanligvis) effektive metoder for å kontrollere folket.

Forfølgelsene startet i 2017, og nå bringer amerikanske David France grusomhetene fram i offentligheten. France har arbeidet med LHBT-spørsmål som både dokumentarist og gravejournalist, og Welcome to Chechnya er blitt en opprørende og viktig film med visninger på Sundance filmfestival og Berlinalen.

Regimets grusomheter

Spenningen er høy når vi ser flyktende mennesker og deres farefylte ferd ut av landet og mot et hemmelig skjulested. Vi får føle litt på den altoppslukende frykten for et regime som er beryktet for å utføre grusomheter langt utenfor egne landegrenser.

Dokumentarfilmen er intens, intim og følelsesladet – men like fullt rett på sak når den viser oss det Putin og hans medsammensvorne ikke vil innrømme: at forfulgte mennesker har alt å gjøre med politikk – en inhuman politikk.

David Isteev og Olga Baranova er aktivister i det russiske LHBT-nettverket, en organisasjon som arbeider for . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Abonnement kr 195 kvartal