Syrias okkupasjon slutt!

Tirsdag 26. april vil for alltid stå som en merkedag i Libanons historie. I dag vil de siste syriske styrkene etter en seremoni på den syrisk-libanesiske grensen trekke seg ut. Det hører så absolutt med til kuriositetene at 30 kuer tilhørende den syriske hæren er observert krysset grensen. Okkupantene tar med seg alt! Et snart […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Tirsdag 26. april vil for alltid stå som en merkedag i Libanons historie. I dag vil de siste syriske styrkene etter en seremoni på den syrisk-libanesiske grensen trekke seg ut. Det hører så absolutt med til kuriositetene at 30 kuer tilhørende den syriske hæren er observert krysset grensen. Okkupantene tar med seg alt! Et snart 30-årig mørkt og trist kapittel i landets historie er slutt, og markerer slutten på en reell syrisk okkupasjon og forhåpentligvis også syrisk dominans. Hva framtida vil bringe, er nå først og fremst opp til libaneserne. I mai skal det være parlamentsvalg, antakelig det frieste i landets historie, kontrollert av internasjonale observatører. Norge bør i denne forbindelse stille med valgobservatører.

Den syriske tilbaketrekningen har gått forbausende fort, etter at snøballen begynte å rulle for alvor i syrernes disfavør etter drapet på tidligere statsminister Hariri i februar. Men det begynte å murre i befolkningen etter at Syria tvang igjennom en – ukonstitusjonell – forlengelse av president Emile Lahoud i fjor høst. De politiske konsekvensene ble et regjeringsskifte, og landet har nå fått en overgangsregjering som får som viktigste oppgave å forberede parlamentsvalget i mai. En av regjeringens første handlinger var å sparke landets sikkerhetssjefer, sjefer som ikke kunne forhindre drapet på Hariri. Den nye regjeringen bør nå gi amnesti til alle politiske fanger, samt libanesere i eksi,l og øve press mot Syria slik at alle fengslede libanesere i syriske fengsler umiddelbart blir løslatt.

Den syriske tilbaketrekningen bør også få konsekvenser for norsk Midtøsten-politikk. Norge hadde en ambassade i Beirut som under borgerkrigen ble flyttet til Damaskus i Syria. Nå er vi representert ved et ambassadekontor i Beirut, et kontor som umiddelbart bør oppgraderes til ambassade. Det vil være et viktig signal til «Det nye Libanon» om norsk støtte til gjenoppbyggingen av et uavhengig fritt og demokratisk Libanon!

Nils Tore Gjerde

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here