Jonathan Littell: Syrian Notebooks

Littell skriver for dem som vil kjenne den syriske virkeligheten på kroppen.

Henning Næss
Email: henning.ness@icloud.com
Publisert: 18.02.2016

Jonathan Littell:
Syrian Notebooks. Inside the Homs Uprising.
Oversatt fra fransk til engelsk av Charlotte Mandell. Verso Books, 2015

 

Opprøret i Syria begynte 15. mars 2011, og utviklet seg til borgerkrig fra mars 2012. Det som startet som fredelige demonstrasjoner mot Baath-regimet til Bashar al-Assad i mars 2011, ble raskt til voldelige opprør og revolusjon. Bakgrunnen for de vanskelige forholdene i Syria var et militært kupp i 1963. Opprøret mot det nåværende regimet skyldtes korrupsjon, inflasjon og arbeidsledighet, samt mangel på en effektiv grunnlov.
Mot denne bakgrunnen reiste Jonathan Littell, forfatteren av den internasjonale romansuksessen De velvillige, til Syria i 2012, og han har nå publisert sine dagbøker derfra.

Vell av opprørsgrupper. Bashar al-Assad har sittet i presidentstolen siden år 2000, og hans styre ble etter hvert et diktatur. Opprøret mot regimet begynte i form av demonstrasjoner i gatene i den sørlige byen Homs. Men siden starten har krigen bare økt i styrke og omfang, og inkluderer nå alle de største landene i Europa, samt USA og Russland. Det finnes per i dag hundrevis av sterke opprørsgrupper i Syria – to av de mest kjente er ISIS og «spinoff-produktet» Jabhat al-Nusra. På motsatt side har man Den frie syriske armé (FSA), en allianse av mange forskjellige opprørsgrupper, og som blir støttet av flere arabiske land.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
[wpdevart_facebook_comment curent_url="https://www.nytid.no/syrian-notebooks-inside-the-homs-uprising/" order_type="social" title_text="Kommentarer" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="3" ]

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.