Jonathan Littell: Syrian Notebooks

Littell skriver for dem som vil kjenne den syriske virkeligheten på kroppen.

Henning Næss

Jonathan Littell:
Syrian Notebooks. Inside the Homs Uprising.
Oversatt fra fransk til engelsk av Charlotte Mandell. Verso Books, 2015

 

Opprøret i Syria begynte 15. mars 2011, og utviklet seg til borgerkrig fra mars 2012. Det som startet som fredelige demonstrasjoner mot Baath-regimet til Bashar al-Assad i mars 2011, ble raskt til voldelige opprør og revolusjon. Bakgrunnen for de vanskelige forholdene i Syria var et militært kupp i 1963. Opprøret mot det nåværende regimet skyldtes korrupsjon, inflasjon og arbeidsledighet, samt mangel på en effektiv grunnlov.
Mot denne bakgrunnen reiste Jonathan Littell, forfatteren av den internasjonale romansuksessen De velvillige, til Syria i 2012, og han har nå publisert sine dagbøker derfra.

Vell av opprørsgrupper. Bashar al-Assad har sittet i presidentstolen siden år 2000, og hans styre ble etter hvert et diktatur. Opprøret mot regimet begynte i form av demonstrasjoner i gatene i den sørlige byen Homs. Men siden starten har krigen bare økt i styrke og omfang, og inkluderer nå alle de største landene i Europa, samt USA og Russland. Det finnes per i dag hundrevis av sterke opprørsgrupper i Syria – to av de mest kjente er ISIS og «spinoff-produktet» Jabhat al-Nusra. På motsatt side har man Den frie syriske armé (FSA), en allianse av mange forskjellige opprørsgrupper, og som blir støttet av flere arabiske land.

Fra drøm til mareritt. Littell skriver om revolusjonen noe som kan gjelde for revolusjoner generelt: «It starts, as always, with a dream, a dream of youth, liberty and collective joy; and it ends, as all to often, in a nightmare.» Beskrivelsen passer på de fleste opprør: Det begynner med demonstrasjoner mot urettferdighet og makt, men ender til slutt i blod, krig og kaos.
Da Littell og hans fotograf Mani ankom Homs i midten av januar 2012, hadde revolusjonen allerede pågått i litt over et år. FSA var, slik forfatteren skildrer det, fremdeles preget av å være en forsvarsgruppe mot det syriske diktaturet, ikke en angrepsgruppe. Men det var i begynnelsen.

Et dokument. «I have already described, in the epilogue I wrote a few months after my stay in Homs, the events that followed: The armies’ total destruction and occupation of the ’Free neighbourhood’ of Baba’Amr, and the beginning of the bitter siege of the opposition neighbourhoods in the center.» Vi får ta forfatteren på ordet når han skriver: «This is not a work of literature, but a document.»

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.