Syria: Norge tier. Libya: Norge bombet

Norske jagerfly har i 2011 både deltatt i og avsluttet et bombeoppdrag i Libya. I Syria fortsetter diktaturets angrep på sivilbefolkningen uten internasjonal inngripen. Hvorfor bombes det i Libya mens det ties om Syria?


Publisert dato: 19/08/2011

Dilemma. 14. august: I den syriske havnebyen Latakia blir krigsskip satt inn av president Bashar al-Assad, for å skyte mot sivile bygninger. Angrepene på byen beskrives som de mest grusomme siden opprøret mot Assadregimet startet 15. mars. Det er meldt om hundrevis av sivile drepte i Syria de siste ukene. Norge, Stortinget og UD har imidlertid ikke signalisert noe ønske om aktiv inngripen.

1. august: Fire norske F16-fly lander på Bodø Hovedflystasjon. Etter å sluppet 588 bomber over libysk luftrom siden krigen startet 19. mars, med aktiv norsk deltagelse i «Operation Odyssey Dawn» noen dager senere, er det norske bombeoppdraget i Libya ferdig. Norge skal imidlertid fortsatt bidra i operasjonen, som har bakgrunn i en Fnresolusjon av 17. mars, men med annet enn bombefly. Utenriksminister Jonas Gahr Støre har selv sagt at norske fly var blant de som bombet mest i Libya.

Hvorfor reagerer Norge og verden så forskjellig? Hvorfor er det så vanskelig å gjøre noe for Syria når Norge har gjort så mye i Libya? Eller er det det som er problemet – at den begrensede suksessen i aksjonen mot Muammar al-Gaddafi i Libya har gjort det vanskeligere å bistå de sivile i Syria?

Hanan Albalkhe er født i den syriske byen Daraa, men bor i Norge og er masterstudent i afrikanske og asiatiske studier ved Universitetet i Oslo. I tillegg er hun en av initiativtakerne til ukentlige støttemarkeringer for det syriske folk utenfor Stortinget, senest 13. august. Albalkhe forteller om en økende syrisk skuffelse over det internasjonale samfunnets manglende oppmerksomhet.

Jeg er veldig sjokkert over at verden lukker øynene. De land som er kjent for sitt forsvar av menneskerettigheter og demokrati – Norge, Sverige og Danmark – må nå ta sitt internasjonale ansvar. De syrere jeg snakker med, er skuffet over manglende engasjement for det som skjer i Syria, sier Albalkhe.

Dette er innledningen til hovedsaken i ukemagasinet Ny Tids utgave 19.-25. august 2011. Les mer i ukas utgave, i salgs i butikker over hele landet. Få tilsendt utgaven gratis ved å abonnere (abo@nytid.no), eller klikk her.

Kommentarer