Syria-krigen minutt for minutt

Hell on Earth: The Fall of Syria and the Rise of ISIS Regi: Sebastian Junger, Nick Quested. USA

Hell on Earth: The Fall of Syria and the Rise of ISIS
Regissør: Sebastian Junger Nick Quested. USA
()


Ny dokumentar undersøker IS’ vei til makten i Syria – og hvilken rolle internasjonale medier spilte i det hele.

Hell on Earth: The Fall of Syria and the Rise of ISIS er trolig det nærmeste vi kan komme en altomfattende fortelling om den syriske borgerkrigen. Filmer som City of Ghosts og Last Men In Aleppo forteller den utrolig kompliserte historien om krigen gjennom individuelle historier fra henholdsvis journalistgruppen «Raqqa is Being Slaughtered Silently» og de frivillige hjelperne i The White Helmets. I disse tilfellene ofres konteksten til fordel for skildringer av det som skjer på bakken. I motsetning til disse tegner Hell on Earth det store bildet, uten uvedkommende knep.

Forført av IS. Historien er gjenkjennelig, samtidig som den er kompleks og grusom. Tidlig i 2011 var det noen tenåringsgutter i byen Daraa sør i Syria som skriblet regimekritisk graffiti på en vegg. Regimet svarte med å arrestere og torturere dem. Folket protesterte. Regimet, som så hva som skjedde med makthaverne i Tunisia, Libya og Egypt, ville ikke ta sjansen på ettergivenhet; i stedet reagerte de med å knuse protestene med vold. Begravelsene av døde demonstranter førte så til større protester. Snart krevde folkemasser over hele landet at Assad måtte gå, hvilket ble møtt med bomber og gassangrep.

Soldater som så disse overgrepene begynte å desertere for å forsvare protestantene mot regimet, og startet lokale militser under Free Syrian Army. Presidenten karakteriserte denne motstanden som «utenlandsfinansiert jihad». På bakgrunn av disse advarslene, og med hengemyrene i Irak og Afghanistan friskt i minne, nektet Vesten å gi finansiell og …

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

dmwg21@gmail.com
Glassman er bosatt i Toronto, og skriver om film og musikk. Se også povmagazine.com

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte