Hell on Earth: The Fall of Syria and the Rise of ISIS Regi: Sebastian Junger, Nick Quested. USA

Syria-krigen minutt for minutt


Ny dokumentar undersøker IS’ vei til makten i Syria – og hvilken rolle internasjonale medier spilte i det hele.

Glassman er bosatt i Toronto, og skriver om film og musikk. Se også povmagazine.com
Email: dmwg21@gmail.com
Publisert: 2017-06-15
Hell on Earth: The Fall of Syria and the Rise of ISIS

Sebastian Junger Nick Quested. USA ()

Hell on Earth: The Fall of Syria and the Rise of ISIS er trolig det nærmeste vi kan komme en altomfattende fortelling om den syriske borgerkrigen. Filmer som City of Ghosts og Last Men In Aleppo forteller den utrolig kompliserte historien om krigen gjennom individuelle historier fra henholdsvis journalistgruppen «Raqqa is Being Slaughtered Silently» og de frivillige hjelperne i The White Helmets. I disse tilfellene ofres konteksten til fordel for skildringer av det som skjer på bakken. I motsetning til disse tegner Hell on Earth det store bildet, uten uvedkommende knep.

Forført av IS. Historien er gjenkjennelig, samtidig som den er kompleks og grusom. Tidlig i 2011 var det noen tenåringsgutter i byen Daraa sør i Syria som skriblet regimekritisk graffiti på en vegg. Regimet svarte med å arrestere og torturere dem. Folket protesterte. Regimet, som så hva som skjedde med makthaverne i Tunisia, Libya og Egypt, ville ikke ta sjansen på ettergivenhet; i stedet reagerte de med å knuse protestene med vold. Begravelsene av døde demonstranter førte så til større protester. Snart krevde folkemasser over hele landet at Assad måtte gå, hvilket ble møtt med bomber og gassangrep.

Soldater som så disse overgrepene begynte å desertere for å forsvare protestantene mot regimet, og startet lokale militser under Free Syrian Army. Presidenten karakteriserte denne motstanden som «utenlandsfinansiert jihad». På bakgrunn av disse advarslene, og med hengemyrene i Irak og Afghanistan friskt i minne, nektet Vesten å gi finansiell og militær hjelp til opprørsgruppene. Free Syrian Army ble splittet opp. Inn i det tomrommet dette etterlot, kom IS.

En stor del unge mennesker ble forført av IS’ actionfilm-aktige propagandavideoer.

Filmen leverer mange historier om hvor IS-krigere kommer fra. Mange er fra al-Qaida, veteraner fra Irak og Afghanistan. Noen er tidligere irakiske baathister. Den amerikanske utrenskningen av baathfolk etterlot mange irakere uten arbeid eller pensjoner; enkelte meldte seg trolig inn i partiet av karrierehensyn. Drevet til desperasjon i et ødelagt land og radikalisert av amerikansk voldsbruk, sluttet de seg til IS. Ekstremister som tidligere var fengslet av Assad-regimet, ble satt fri etter at revolusjonen brøt ut, for å sverte opprørerne. Disse ble også med i IS. Det samme gjaldt fremmedkrigere fra Afrika, Sentral-Asia, Europa og Nord-Amerika – for …

Abonnement halvår kr 450

Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)