Bestill høstutgaven her

Synlighetens ridder

Månedens strømming for abo: Historien om varsleren Hervé Falcani setter fingeren på to sentrale, men kolliderende verdier i opplysningssamfunnet.

«Er jeg en tyv? Ja, jeg brøt loven – men det var en lov som skadet alle. (…) Hvis du jobber for systemet, forstår du systemet. Og det var det som ble uutholdelig.» (Hervé Falciani)

Falciani’s Tax Bomb: The Man Behind the Swiss Leaks
Regi: Ben Lewis
Tyskland/Spania, 2015

For ti år siden grunnla Julian Assange nettsiden WikiLeaks, et åpent digitalt bibliotek med sensitiv informasjon relatert til militære operasjoner og andre kontroversielle avsløringer. Begrepet varsling er ikke nytt, men de siste ti årene har den omfattende medieoppmerksomheten som har blitt tilgodesett fenomenet, bidratt til større gjennomslagskraft for varslerens agenda. Varslere som Assange, Chelsey Manning og Edward Snowden oppnår status som helter og kjendiser til prisen av lange eksilopphold og tap av tidligere livsgrunnlag.

tax bombVarslerrollen utgjør et friskt alternativ til mer tradisjonelle helteskikkelser, og blir stadig oftere portrettert i fiksjons- og dokumentarfilmer. Som eksempler kan nevnes Bill Condons thriller The Fifth Estate (2013) om Julian Assange, Laura Poitras’ dokumentar Citizenfour (2014) om Edward Snowden, og Oliver Stones aktuelle fiksjonsfilm Snowden (2016).

Fengende og upersonlig. Historien om it-ingeniøren Hervé Falciani illustrerer hvordan en usynlig funksjonær bidrar til å pulverisere en institusjon som har vært sentral for verdens finanselite med røtter tilbake til den franske revolusjonen: Das Bankgeheimnis, eller bankdiskresjon.

Regissør Ben Lewis er mest kjent for dokumentarene Hammer & Tickle (2006), Google and the World Brain (2013) og Poor Us: An American History of . . .

- annonse -

Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)

Hilde Susan Jaegtnes
Forfatter og manusforfatter for film- og tv.

Du vil kanskje også likeRelatert
Anbefalte