Synlighetens ridder

Månedens strømming for abo: Historien om varsleren Hervé Falcani setter fingeren på to sentrale, men kolliderende verdier i opplysningssamfunnet.

Forfatter og manusforfatter for film- og tv.

«Er jeg en tyv? Ja, jeg brøt loven – men det var en lov som skadet alle. (…) Hvis du jobber for systemet, forstår du systemet. Og det var det som ble uutholdelig.» (Hervé Falciani)

Falciani’s Tax Bomb: The Man Behind the Swiss Leaks
Regi: Ben Lewis
Tyskland/Spania, 2015

For ti år siden grunnla Julian Assange nettsiden WikiLeaks, et åpent digitalt bibliotek med sensitiv informasjon relatert til militære operasjoner og andre kontroversielle avsløringer. Begrepet varsling er ikke nytt, men de siste ti årene har den omfattende medieoppmerksomheten som har blitt tilgodesett fenomenet, bidratt til større gjennomslagskraft for varslerens agenda. Varslere som Assange, Chelsey Manning og Edward Snowden oppnår status som helter og kjendiser til prisen av lange eksilopphold og tap av tidligere livsgrunnlag.

tax bombVarslerrollen utgjør et friskt alternativ til mer tradisjonelle helteskikkelser, og blir stadig oftere portrettert i fiksjons- og dokumentarfilmer. Som eksempler kan nevnes Bill Condons thriller The Fifth Estate (2013) om Julian Assange, Laura Poitras’ dokumentar Citizenfour (2014) om Edward Snowden, og Oliver Stones aktuelle fiksjonsfilm Snowden (2016).

Fengende og upersonlig. Historien om it-ingeniøren Hervé Falciani illustrerer hvordan en usynlig funksjonær bidrar til å pulverisere en institusjon som har vært sentral for verdens finanselite med røtter tilbake til den franske revolusjonen: Das Bankgeheimnis, eller bankdiskresjon.

Regissør Ben Lewis er mest kjent for dokumentarene Hammer & Tickle (2006), Google and the World Brain (2013) og Poor Us: An American History of Poverty (2012). Her i Falciani’s Tax Bomb nøster Lewis opp Falcianis varslereventyr i en stringent, fengende og presis dokumentar med kunnskapsrike intervjuobjekter samt grafiske og musikalske elementer som vekker assosiasjoner til finansthrillere à la James Bond eller Jason Bourne. Men noe dypt personlig portrett av hovedpersonen er filmen ikke, og regissøren gjør ikke annet enn overfladiske forsøk på å forstå Falcianis motivasjon og forhold til arbeidsgiveren HSBC.

Hvitvasking. Ifølge assisterende professor Gabriel Zucman hos London School of Economics er Sveits verdens ledende sentrum for landsoverskridende formueforvaltning: Åtte prosent av verdens formuer befinner seg i skatteparadiser, og cirka en tredjedel av dette forvaltes av sveitsiske banker. Tidligere finansminister i Sveits Hans-Rudolf Merz forklarer at bankdiskresjonen har vært Sveits’ fremste konkurransefortrinn som økonomisk verdenssentrum. Merz forsvarer bankdiskresjonen med at den beskytter den private sfære, et viktig prinsipp fra opplysningstiden.

Hervé Falciani vokste opp i Monaco og jobbet som regnskapsfører på et kasino mens han utdannet seg som it-ingeniør. I 2001 ble han ansatt av verdens nest største bank, HSBC Private Bank i Zürich. Gjennom arbeidet med databaser innså han at den strenge hemmeligholdelsen i sveitsiske banker la til rette for internasjonal skatteunndragelse og hvitvasking av penger.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.