Synger ut

Om én uke vil «Tooji» (25) synge ut i Aserbajdsjan: «Jeg føler ikke at frihet er politikk. Det er et menneskelig behov,» sier artisten som flyktet fra nabolandet Iran som ettåring. Både Melodi Grand Prix i Baku og fotball-EM i Ukraina kan nå brukes som politisk pressmiddel.

Avatar
Email: torbjorn@nytid.no
Publisert: 18.05.2012

Markering. «Vi håper at deltakere og journalister vil komme og besøke oss i fengslene, slik at resten av verden også kan høre våre sanger om frihet.»

Slik lyder beskjeden fra den politiske fangen Vidadi Isgandarli fra cellen i Baku, Aserbajdsjan. Han ble sitert i Raftoprisvinner Malahat Nasibovas «Uten grenser»-spalte i Ny Tid forrige uke. 3. mai ble den tidligere parlamentarikerkandidaten Isgandarli idømt 2 nye måneder i fengsel, ukjent av hvilken grunn – annet enn at han uttalt seg til fordel for mer folkestyre i det beryktede petroleumsdiktaturet.

Isgandarli ligger ikke an til å få noe besøk, i det minste ikke fra norske delegater, når store deler av verdens øyne er rettet mot Baku om en uke. Eurovisjonsfinalen, i Norge kjent som «Melodi Grand Prix», går av stabelen lørdag 26. mai – samme dag som Norges framstemte artist Touraj Keshtkar (kalt Tooji) fyller 25 år. Og så, 8. juni, starter Europamesterskapet i fotball for menn, i Ukraina og Polen.

Spørsmålet nå er om Norge og andre Europa-tilknyttede land skal bruke slagerfestivalen og fotballmesterskapet til å øve politisk press på regimene i Aserbajdsjan og Ukraina.

– Norge må selvsagt sende Tooji til finalen. Men det er viktig å tenke på hvilket nivå vi ellers er tilstede i Baku, hvilke offisielle representanter som sendes. Det er viktig at utenriksminister Jonas Gahr Støre gir signal om at det ikke er likegyldig hvem vi sender, sier Ine Marie Eriksen Søreide (H), leder av utenrikskomiteen.

Barnevernspedagog Tooji går 24. mai på scenen i den andre semifinalen i Baku Crystal Hall. Bidraget heter «Stay». Han er den av de norske utsendingene som til nå mest tydelig har frontet et menneskerettighetsperspektiv foran reisen til oljelandet. Barnevernsansatte Tooji er født i Shiraz i nabolandet Iran. Han og moren måtte flykte fra Ayatollah Khomeini-regimet i 1988.

Lørdag 12. mai uttalte han til Aftenposten at Aserbajdsjan «ikke er et hvilket som helst land, og jeg må jo tenke at jeg er der nede for å representere Norge musikalsk, ikke politisk. Samtidig vet jeg hvordan jeg er, og at det kan bli vanskelig for meg å holde snavla helt. Når foreldrene mine har vært politiske flyktninger, og satte livet på spill for å mene det de mener, så blir det litt feil å skulle tie om noe som er så grunnleggende for menneskeheten».

Lidenskap i Baku

Og den snart 25-år gamle tidligere modellen og MTV-verten fortsatte:

«Jeg føler ikke at demokrati, likestilling og frihet er politikk. Dette er helt grunnleggende menneskelige verdier og behov. Jeg kan ikke se for meg et samfunn som ikke er bygget på disse verdiene. Jeg mener også at jeg har rett til å si det jeg mener. I Baku blir det å følge en blanding av rent vett og intuisjon og lidenskap.»

Sa Tooji. Og det er slik tydelig tale Høyres utenrikspolitiske talsperson, Ine Marie Eriksen Søreide, ønsker at Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) også kommer med. Aserbajdsjan styres med jernhånd av Ilham Alijev, som overtok presidentmakten etter sin far i 2003, en far som tok makten i 1993. Samtidig har Statoil, med den norske stat som hovedeier, store investeringer i landet.

Eriksen Søreide etterlyste i Stortingets spørretime 2. mai en klarere norsk linje også overfor myndighetene i Ukraina. President Viktor Janukovytsj bruker stadig sterkere lut mot sine motstandere. Bildene av en forslått tidligere statsminister Julia Timosjenko, som rettsforfølges og har sultestreik fra fengselscellen, vekker sterke reaksjoner verden over. Utenrikskomiteens leder påpekte at EU-topp Jose Barroso og Tysklands kansler Angela Merkel har truet med personlig boikott av EM-kampene i Ukraina på grunn av menneskerettighetssituasjonen.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt hadde da kalt den ukrainske ambassadøren inn på teppet. Og Urban Ahlin, i Støres svenske søsterparti Socialdemokraterna, har sagt at det er «på tide å tenke pisk overfor Ukraina».

«Fra Norge er det stille. Hva mener utenriksministeren må til for å håndtere situasjonen i Ukraina?» spurte Eriksen Søreide i Stortinget.

Støre svarte «at det ikke er stille fra Norge». Og at Norge «har sluttet seg til de – skal vi si – protestene» som har kommet. Han understreker: «Hvorvidt vi skal trekke inn boikott av sportsarrangementer, vil jeg stille meg nølende til. Det har ikke vært en linje Norge har hatt i lignende tilfeller tidligere, og det er ikke noe jeg umiddelbart mener er et egnet virkemiddel her.»

Etterlysningen

Norsk UD ønsker ikke kommentere situasjonen ytterligere. På spørsmål fra Ny Tid opplyser presserådgiver Kjetil Elsebutangen at «utenriksministeren er på reise, så vi viser til hans kommentarer til dette i Stortinget».

Eriksen Søreide på sin side gir følgende utenriksministeroppfordring via Ny Tid:

– Norge taler ikke med en klar stemme overfor Ukraina. Jeg tviler ikke på at ting blir sagt i det stille, men det er alltid en tid for stille diplomati, og en tid for å bruke en høyere stemme. Nå er tiden inne for å si tydelig ifra, sier Eriksen Søreide.

– Tar du til orde for boikott i slike tilfeller?

– Høyre har ikke tatt til ordet for boikott, men det ville vært uheldig om noen på norsk ministernivå deltok under Europamesterskapet i Ukraina.

– Hva med Grand Prix i Baku?

– Ja, det er jo et litt lignende tilfelle.

Ukrainas demokratiske tilbakeskritt og behandlingen av en fengslet og sultestreikende tidligere statsminister, Julia Timosjenko, har fått flere europeiske ledere til å true med boikott av mesterskapet. EUs utenriksministere møttes mandag 11. mai for å drøfte en mulig boikott. Italia vurderer også om de skal offisielt utebli fra disse kampene. Italias utenriksminister Giulio Terzi betrygger imidlertid fotballgale og -glade italienere: «Jeg mener ikke fotballaget, jeg snakker om italienske myndigheter.»

For her ligger dilemmaet: «Folk flest» i Vest-Europa gleder seg vilt til MGP i Baku og EM i Ukraina. Alle har håp om at ens eget land vinner konkurransene…………..

(………….)

Dette er innledningen til hovedsaken i ukemagasinet Ny Tids utgave 19. 18.05.2012. Les mer i ukas utgave, i salgs i butikker over hele landet. Få tilsendt utgaven gratis ved å abonnere (abo@nytid.no), eller klikk her.

Kommentarer